Rusia pregăteşte de luptă armata din vestul ţării

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. (MAXIM SHEMETOV / AFP / Getty Images)

Preşedintele rus , Vladimir Putin, a impus miercuri starea de alertă pentru trupele din vestul şi centrul ţării şi a ordonat efectuarea mai multor antrenamente în vederea pregătirii de luptă.

”În conformitate cu un ordin al preşedintelui Federaţiei Ruse, forţele Districtului Militar de Vest au fost puse în alertă la ora 14.00 astăzi“, a declarat ministrul Apărării, Serghei Şoigu, citat de agenţia Interfax.

Posibilele planuri ale Rusiei au fost explicate de către fostul preşedinte georgian Miheil Saakaşvili, participant în ”Războiul de cinci zile” cu Rusia, atunci când Georgia a pierdut regiunile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud.

"Ruşii doresc să construiască un coridor care va lega Abhazia, regiunea Krasnodar, Crimeea, Odesa, Nikolaev, iar apoi Transnistria", a explicat Saakaşvili.

O masare de forţe ruseşti a fost depistată luni atât la graniţa cu Ucraina, conform liderului Svoboda, Oleg Tiahnibok, cât şi marţi, în peninsula Crimeea, acolo unde există deja aproximativ 30.000 de soldaţi şi flota din Marea Neagră a Rusiei.

Luni, premierul rus, Dmitri Medvedev a precizat că interesele Rusiei şi a cetăţenilor săi din Ucraina sunt în pericol. Odată cu eliminarea prin vot în parlament a limbii ruse din lista limbilor acceptate oficial în Ucraina, Rusia ar putea interveni militar pe teritoriul ”naţiunii frate” - o situaţie asemănătoare cu invazia Georgiei din 2008.

Totuşi, şeful Consiliului Federaţiei Ruse, Valentina Matvienko a negat ferm posibilitatea unei intervenţii armate din partea Rusiei şi a jurat că noul guvern ucrainean va începe reconstruirea relaţiilor şi parteneriatului cu Rusia în viitorul apropiat, notează Kiev Post.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au avertizat Rusia cu privire la o intervenţie militară în Ucraina. Preşedintele francez, Francois Hollande şi cancelarul german, Angela Merkel, au confirmat, în urma discuţiilor cu liderul rus, Vladimir Putin, că Rusia va respecta „integritatea teritorială” a ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe