Rusia plănuieşte să reducă exporturile de gaze spre Europa prin Ucraina

Compania rusească de gaz natural Gazprom a anunţat că va începe să reducă treptat exporturile de gaze către Europa prin sistemul de conducte al Ucrainei şi că un nou gazoduct, Nord Stream 2, va fi operaţional până în 2030.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

La Forumului Economic Internaţional din St. Petersburg din 16 iunie, directorul general al Gazprom Alexei Miller, a declarat că tranzitul gazului rusesc prin Ucraina va fi redus cu aproximativ o cincime. În 2015, jumătate din cele 125 miliarde de metri cubi de gaz rusesc exportat în Europa a fost livrat prin Ucraina, conform Rystad Energy. Ca urmare a acestui proiect, exporturile prin Ucraina vor scădea cu 10-15 miliarde de metri cubi anual.

Ruta ucraineană va fi înlocuită cu gazoductul Nord Stream 2, care va deveni operaţional în 2030 şi va avea o capacitate anuală de 55 miliarde de metri cubi. Acest gazoduct va funcţiona concomitent cu actualul gazoduct Nord Stream.

După finalizarea gazoductului Nord Stream 2, Gazprom va suspenda complet livrările de gaze prin Ucraina, a susţinut Rystad Energy.

Gazprom a subliniat câteva avantaje principale ale gazoductului Nord Stream 2. Potrivit lui Miller, tranzitul de gaz rusesc prin coridorul nordic va costa cu 20% mai puţin decât prin Ucraina. De-a lungul unei perioade de 25 de ani, volumele de tranzit prevăzute pentru Nord Stream 2 la un preţ de 2,1 dolari la mia de metri cubi va aduce companiei Gazprom, după impozitare, venituri de 7 miliarde de dolari, în timp ce acţionarii europeni ai proiectului vor primi dividende în valoare de 7,3 miliarde de dolari. Miller se aşteaptă ca poziţia generală a gazului rusesc pe piaţa energetică europeană să se îmbunătăţească, în principal, datorită reducerii producţii europene de hidrocarburi.