Rusia ordonă o inspecţie surpriză asupra unei baze nucleare centrale

O rachetă intercontinentală Topol-M, de Ziua Victoriei, Piaţa Roşie, Moscova, 9 mai 2014
O rachetă intercontinentală Topol-M, de Ziua Victoriei, Piaţa Roşie, Moscova, 9 mai 2014 (KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/Getty Images)

Comandamentul balistic strategic (RVSN) din cadrul forţelor armate ruse a ordonat miercuri o inspecţie surpriză asupra stării arsenalului nuclear de la bazele centrale militare din ţară, în apropierea oraşului Yoshkar-Ola.

Inspecţia surpriză anunţată miercuri de RVSN va evalua starea în care se află unităţile de rachete intercontinentale şi rachete nucleare şi va analiza nivelul de pregătire al centrelor nucleare de lângă Yoshkar-Ola în cadrul unei situaţii ipotetice de urgenţă, conform Newsweek.

Yoshkar-Ola se află sub comanda districtului militar central al Rusiei, al cărui sediu se află în Ekaterinburg.

Purtătorul de cuvânt al RVSN, Igor Iegorov, a declarat jurnaliştilor că respectivul complex este echipat cu sistemul de rachete Topol.

Aproape de sfârşitul lunii trecute, generalul-maior Andrei Burbin din RVSN a declarat presei că centrele de rachete din Rusia vor fi inspectate aproape în întregime până în 2020, iar tehnologia actuală va fi înlocuită cu tehnică de generaţie nouă, fie cu sistemul Topol fie cu sistemul Yars.

În ianuarie, Iegorov a declarat presei că RVSN va efectua peste 100 de teste cu rachete balistice până la sfârşitul acestui an, susţine Newsweek.

La începutul anului, Rusia şi-a încheiat parteneriatul post-sovietic cu SUA, care a permis Washington-ului să asiste la inspectarea arsenalului nuclear rusesc din era sovietică şi să ofere ajutor în securizarea acestuia, conform publicaţiei Boston Globe.

În plus, tensiunile dintre Occident şi Rusia cu privire la rolul Moscovei în susţinerea rebelilor separatişti din estul Ucrainei au determinat Rusia să nu mai participe la Summitul Securităţii Nucleare din 2016 şi să atragă deseori atenţia lumii asupra arsenalului său nuclear prin teste şi exerciţii militare.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe