Rusia: Operaţiunile militare active “suspendate” temporar în Alep

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că armata siriană a încetat atacurile asupra estului oraşului Alep pentru a permite evacuarea cetăţenilor. SUA a răspuns cu prudenţă la acest anunţ.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov. (Captură Foto)

Forţele aliate cu preşedintele sirian Bashar al-Assad şi-au încetat operaţiunile militare active în districtele estice ocupate de rebeli în oraşul Alep, a anunţat joi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

“Operaţiunile de luptă desfăşurate de armata siriană în estul oraşului Alep au fost suspendate pentru cea mai mare operaţiune de evacuare a civililor din estul oraşului”, a adăugat el, fiind citat de agenţia rusă de ştiri Sputnik.

Lavrov a adăugat că aproximativ 8.000 de civili au început să părăsească partea asediată a oraşului, folosind o rută stabilită pentru retragere care se întinde pe 5 km.

SUA a răspuns cu prudenţă acestor declaraţii, afirmând că rămâne de văzut dacă Rusia va fi de acord să ajute la suspendarea operaţiunilor militare.

“Abordarea noastră, de la bun început, a fost aceea de a asculta cu atenţie ceea ce spun ruşii dar să le monitorizăm acţiunile”, a declarat Josh Earnest, purtător de cuvânt al Casei Albe.

“Aşadar, în mod evident, declaraţia este o indicaţie că s-ar putea întâmpla ceva pozitiv, dar va trebui să aşteptăm şi să vedem dacă acest lucru se va reflecta şi la sol”.

Rusia a susţinut timp de mai multe săptămâni că forţele sale nu au fost implicate în operaţiuni militare în Alep.

Discuţii privind retragerea rebelilor

De asemenea, Lavrov a mai precizat, joi, că experţii militari şi diplomaţii ruşi şi americani au căzut de acord să se întâlnească sâmbătă la Geneva pentru a discuta situaţia din Alep.

El a făcut anunţul despre Geneva după ce a discutat cu secretarul de stat american John Kerry la întâlnirea anuală a miniştrilor de externe din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care s-a desfăşurat joi în oraşul german Hamburg.

Cele două părţi urmează să elaboreze un document ce va cuprinde detaliile retragerii rebelilor sirieni din districtele estice ale oraşului Alep, precum şi ale retragerii civililor care doresc să părăsească oraşul.

Sute de persoane aşteaptă evacuarea

Lucrătorii umanitari au evacuat zeci de pacienţi blocaţi în Oraşul Vechi din Alep, după ce armata siriană a recuperat zona respectivă. 148 de civili sunt invalizi sau au nevoie urgentă de tratamente psihologice, a declarat joi Comitetul Internaţional al Crucii Roşii. Pacienţii au fost “uitaţi” şi au petrecut mai multe zile într-o clădire folosită la un moment dat ca azil pentru bătrâni.

Tawfik Chamaa, reprezentant al Uniunii Siriene a Organizaţiilor Medicale şi Umanitare (UOSSM), a avertizat că aproximativ 1.500 de persoane trebuie să fie evacuate imediat. Chamaa a adăugat că orice evacuare trebuie să beneficieze de observatori internaţionali pentru a preveni executarea pacienţilor sau trimiterea lor în alte locuri decât la spitale.

Forţele de opoziţie sunt pe punctul de a pierde controlul asupra ultimei lor fortăreţe ca urmare a progreselor înregistrate în atacurile rapide ale forţele guvernului sirian şi a miliţiilor aliate. Rebelii din estul Alepului sunt în prezent restricţionaţi într-o zonă estimată a fi de doar 20% din teritoriul pe care l-au controlat iniţial.

În plus, miercuri, şase ţări occidentale, inclusiv Germania şi SUA, au făcut apel pentru încetarea imediată a focului vizând situaţia catastrofală în care se află cei din Alep.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe