Rusia: “Noii lideri americani repetă greşelile lui Obama”

Preşedintele Donald Trump
Preşedintele Donald Trump (NICHOLAS KAMM/AFP/Getty Images)

Rusia pare să fie dezamăgită de modul în care s-au derulat evenimentele din acest weekend, în condiţiile în care asigurările făcute aliaţilor NATO de vicepreşedintele american Mike Pence au fost “se află la mare distanţă de speranţele anterioare ale Moscovei şi temerile anterioare din Europa că preşedintele american Donald Trump va produce o schimbare dramatică în relaţia ruso-americană, va abandona un NATO “învechit” şi va suspenda acţiunile impuse împotriva Rusiei datorită crizei din Ucraina şi – după cum a lăsat să se înţeleagă la un moment dat în timpul campaniei sale prezidenţiale – va lua în considerare recunoaşterea anexării din 2014 a peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia”, conform Bloomberg.

Astfel, care este sentimentul rusesc în condiţiile în care “axa Pence-Mattis” s-a dovedit a fi cea dominantă? În mare parte, un sentiment de dezamăgire.

“Nu am auzit nimic în discurs” care să fie pozitiv, a declarat Konstantin Kosaciov, seful comitetului pentru afaceri externe din Parlamentul rus, despre declaraţiile lui Pence, fiind citat de Bloomberg. “Noii lideri americani au început să reproducă [elementele] negative ce s-au acumulat în timpul administraţiei precedente”. Kosaciov a descris mesajul lui Pence ca fiind tulburător, adăugând că Rusia nu va abandona eforturile pentru a ajunge la o înţelegere cu Donald Trump şi Casa Albă.

În plus, în timpul unei întâlniri care a avut loc sâmbătă cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, Pence “a subliniat faptul că SUA nu recunoaşte ocupaţia rusească asupra peninsulei Crimeea şi tentativa de anexare a acesteia”, conform unui rezumat prezentat de Casa Albă.

Prezentând partea rusă, într-un discurs adresat sâmbătă aceluiaşi public de la Conferinţa de Securitate din München, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a vorbit timp de doar 8 minute despre ceea ce el a numit a fi “lumea post-Occidentală”. Singurul său comentariu asupra a discursurilor ţinute înaintea adresei sale a fost o plângere în privinţa faptului că NATO “rămâne o instituţie din perioada Războiului Rece”.

Lavrov i-a declarat secretarului general al alianţei militare vestice, Jens Stoltenberg, că susţine reluarea cooperării militare cu NATO. Fără aceasta, întâlnirile diplomaţilor nu au niciun sens, a susţinut ministrul rus. “Trebuie să reluăm cooperarea [noastră] militară. [Şi, totuşi], secretarul general Jens Stoltenberg, înconjurat ieri de adjuncţii săi, nu a putut spune că NATO este pregătită pentru acest lucru. Este trist”, a afirmat Lavrov.

“Expansiunea NATO a generat un nivel fără precedent de tensiuni în ultimii 30 de ani în Europa”, a adăugat Lavrov. Rusia nu urmăreşte conflicte cu nimeni dar va fi mereu capabilă să îşi protejeze interesele, a mai precizat el. “Ce tip de relaţie dorim cu SUA? Una bazată pe pragmatism, respect reciproc şi o înţelegere privind responsabilitatea specială pentru stabilitatea globală”.

La o conferinţă de presă ulterioară, Lavrov a declarat că mesajul pe care l-a reţinut din discursul lui Pence şi în urma unei întâlniri anterioare cu secretarul de stat american Rex Tillerson a fost că SUA doreşte să se implice. “Aşteptăm să fie complet formată echipa care va croi politica externă americană. Doar atunci vom putea să înţelegem cum vor arăta abordările generale despre care au discutat Trump şi Pence”.

* * *

Între timp, Tillerson, pe care Putin şi alţi lideri ruşi îl cunosc şi îl respectă de pe urma anilor ca director general al Exxon Mobil Corp, încă nu a oferit niciun detaliu asupra politicii administraţiei SUA, au declarat sub anonimat trei oficiali ruşi seniori familiari cu problema. În timpul unei întâlniri bilaterale cu Lavrov, la începutul săptămânii trecute, Tillerson a discutat puţin şi nu a intrat în detaliile aranjamentelor pentru un posibil summit Trump-Putin, un obiectiv cheie al ruşilor, au declarat doi dintre cei trei oficiali.

În timp ce oficialii Departamentului de Stat american au susţinut că Tillerson mai mult va asculta în această călătorie a sa, urmarea a fost aceea că încă rămâne neclar dacă Trump şi Putin se vor întâlni înainte de summitul G20 din Hamburg, care va avea loc în luna iulie.

În privinţa Ucrainei, obstacolul principal în relaţiile dintre Putin şi fostul lider american Barack Obama, acum este clar că administraţia Trump, de asemenea, va cere concesii din partea Moscovei înainte să ia în considerare orice alt aranjament mai amplu, a declarat Fiodor Lukianov, seful Consiliului pentru Politică Externă şi a Apărării, o agenţie ce oferă consiliere Kremlinului.

O întâlnire care a avut loc sâmbătă în München a aşa zisului format Normandia pentru a rezolva conflictul ucrainean – incluzând Franţa, Germania, Rusia şi Ucraina – s-a sfârşit printr-un angajament delicat pentru încurajarea procesului suspendat de pace. Într-un semn al nerăbdării sale, Kremlinul a anunţat separat că va recunoaşte documentele emise de republicile autoproclamate Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei – precum certificate de naştere, de căsătorie, paşapoarte, etc. – ca fiind valide în Rusia, o măsură pe care a descris-o ca fiind temporară. Preşedintele ucrainean a criticat mişcarea, susţinând că reprezintă o încălcare a legii internaţionale.

* * *

Totuşi, în ciuda schimburilor diplomatice neaşteptat de “pro-establishment”, realitatea este că totul s-ar putea schimba în continuare într-o clipă: atât pentru europeni cât şi pentru ruşi, care s-au întâlnit anul acesta în München pentru a-i asculta pe cei mai seniori oficiali ai administraţiei Trump dar, până sâmbătă, s-a putut observa că pe moment nu va exista o imagine clară asupra elementelor cheie ale politicii externe a SUA. Motivul: cei doi bărbaţi care vor decide în cele din urmă politica NATO şi a Rusiei – Trump şi Putin – nu au participat la discuţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii