Rusia: Navalnîi obţine sprijinul necesar pentru cursa prezidenţială. Comisia Electorală va decide

În ciuda sprijinului amplu al susţinătorilor pentru candidatura lui Navalnîi la prezidenţialele din Rusia de anul următor, este de aşteptat ca oficialii electorali să îl împiedice să se înscrie în cursă.
Alexei Navalni, liderul opoziţiei ruse.
Alexei Navalni, liderul opoziţiei ruse. (Getty Images)

Liderul opoziţiei ruse Alexei Navalnîi şi-a depus, duminică noaptea, documentele de nominalizare la Comisia Electorală Centrală a Rusiei, după ce mii de susţinători din întreaga ţară şi-au manifestat sprijinul pentru intenţia de a candida la alegerile prezidenţiale din martie 2018.

“Alegerile fără participarea noastră nu sunt alegeri”, a declarat Navalnîi la Moscova, cu puţin timp înainte să prezinte documentele. Comisia Electorală va decide ulterior dacă el va fi înscris pe buletinul de vot.

Aproximativ 800 de susţinători ai lui Navalnîi s-au adunat în Moscova pentru a participa la o întâlnire de susţinere oficială a politicianului din opoziţie, care a fost monitorizată de doi oficiali ai comisiei electorale.

Navalnîi este cel mai puternic opozant politic al preşedintelui Vladimir Putin în cei 18 ani în care acesta s-a aflat la putere. În ciuda acestui lucru, sau poate tocmai din această cauză, lui Navalnîi i s-a interzis să candideze pe motiv că are o condamnare penală, care este văzută în mare parte că o retribuţie politică.

Totuşi, Navalnîi ar putea candida în cazul în care obţine o dispensă specială sau dacă ar fi anulată condamnarea sa.

Viitorii candidaţi prezidenţiali au nevoie de cel puţin 500 de semnături din partea alegătorilor pentru a intra în cursa electorală. Totuşi, Navalnîi a organizat un spectacol de forţă publică pentru a ilustra suportul pe care îl are. Mii de persoane s-au adunat în 19 oraşe, din Sankt Petersburg până în Vladivostok, pentru a-şi demonstra sprijinul pentru principalul critic al lui Putin.

“Am văzut pe cont propriu în acest an că suportul covârşitor pentru autorităţi pur şi simplu nu există”, a afirmat Navalnîi în cadrul întâlnirii de duminică din Moscova.

Politicianul din opoziţie a precizat că este încrezător că va câştiga dacă va candida şi a cerut susţinătorilor săi să boicoteze alegerile dacă autorităţile refuză să îl înregistreze.