Rusia mută. Vase înarmate cu rachete de croazieră staţionate în largul coastei siriene

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Clive Mason/Getty Images)

Rusia a susţinut că desfăşoară permanent nave de luptă înarmate cu rachete de croazieră avansate în apropierea Siriei, în Mediterană, unde operează de asemenea nave militare rivale americane. Acţiunea are loc pe fondul amplificării tensiunilor din regiune între cele două puteri majore.

Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut o declaraţie miercuri, în timpul unei întâlniri cu oficiali militari de rang înalt, cu lideri ai industriei apărării şi oficiali din sectorul economic, potrivit Express.co.uk.

Putin a lăudat rolul Marinei ţării sale în menţinerea securităţii naţionale şi ajutorul oferit pentru a atinge obiectivele Moscovei din afara ţării.

“Voi evidenţia în mod special acţiunile eficiente şi coordonate ale echipajelor navelor şi submarinelor noastre în timpul operaţiunii militare din Siria.

“Atacurile cu rachete de croazieră şi activitatea eficientă a aviaţiei au dat o lovitură puternică teroriştilor, distrugând elemente importante ale infrastructurii” acestora.

În 2015, Rusia a intervenit în Siria pentru a-l ajuta pe preşedintele sirian Bashar al-Assad să reprime o revoltă susţinută de Occident, Turcia şi state din Golful Arab.

De atunci, prezenţa armatei ruse în Mediterană s-a extins.

În iulie 2017, flota rusă din Marea Neagră a creat un grup operativ în Mediterană alcătuit din 15 nave, ce este găzduit într-o bază maritimă aflată în apropierea portului sirian Tartus.

Rusia a folosit navele respective ca platformă pentru a lansa rachete de croazieră Kalibr împotriva jihadiştilor din Statul Islamic.