Rusia: Material video în care premierul Medvedev este acuzat de corupţie a fost postat pe website-uri guvernamentale

Un material video care îl acuză pe premierul rus Dmitri Medvedev de corupţie a fost postat duminică pe două website-uri guvernamentale, cu o zi înaintea unor proteste anticorupţie planificate la nivel naţional de liderul opoziţiei Aleksei Navalni.
Dmitri Medvedev
Dmitri Medvedev (E. Shutkina/AFP/Getty Images)

Materialul video, produs de Alexei Navalnîi şi susţinătorii săi, a fost postat pe website-ul biroului procuraturii regionale din oraşul central Iaroslavl şi pe website-ul administraţiei regionale a oraşului Sankt Petersburg.

Ulterior în cursul zilei de duminică, materialul a fost şters de pe website-ul administraţiei din Sankt Petersburg, în timp ce website-ul procuraturii din Iaroslavl a fost blocat.

Rapoartele media ruseşti au precizat că procurorii din Iaroslavl suspectează că în spatele incidentului s-au aflat mai mulţi hackeri. Nu a existat un comentariu public imediat din partea administraţiei Sankt Petersburgului.

Versiunile arhivate ale ambelor pagini care conţineau materialul video rămân încă accesibile.

Materialul video, care a obţinut peste 22 milioane de vizualizări pe youtube de când a fost postat în luna martie a acestui an, îl acuză pe premierul Medvedev de utilizarea unei reţele de presupuse fundaţii caritabile pentru a-şi gestiona averea atât în Rusia cât şi în străinătate.

Medvedev a precizat că acuzaţiile sunt “declaraţii false ale unor aventurieri politici”.

Kremlinul a ignorat investigaţia, ceea ce a determinat ca zeci de mii de manifestanţi să iasă pe străzile oraşelor ţării în 26 martie, acestea fiind cele mai mari proteste stradale din Rusia de la o serie de manifestaţii masive în urmă cu peste 5 ani.

Navalni, care urmăreşte să candideze pentru funcţia de preşedinte anul următor, este vârful de lance al unei noi runde de proteste naţionale anticorupţie planificate pentru ziua de luni în peste 100 de oraşe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe