Rusia le interzice agenţilor FSB concediaţi să călătorească în străinătate

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Getty Images)

Agenţii de securitate ruşi au interdicţie să părăsească ţara timp de cinci ani, potrivit unei noi legi semnate de preşedintele Vladimir Putin, luni.

Rusia a impus o interdicţie de călătorie angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) activi în 2010, după ce un agent dublu FSB a expus identităţile membrilor unei reţele de spioni ruşi din Statele Unite şi Marea Britanie. Până atunci, angajaţii FSB aveau restricţii de călătorie numai dacă aveau acces la secretele de stat.

Noua lege a lui Putin adaugă agenţii FSB concediaţi pe lista persoanelor cărora nu li se permite să facă călătorii internaţionale.

Rusia trebuie să interzică ex-agenţilor să părăsească ţara, deoarece statele străine desfăşoară „acţiuni în mod deschis ostile” împotriva ruşilor din străinătate, au declarat parlamentarii care au propus interdicţia.

Serviciile de informaţii din Ucraina şi Georgia folosesc în special ameninţarea cu urmărirea penală pentru a constrânge foştii agenţi de securitate ruşi să coopereze, au declarat parlamentarii.

Interdicţia de călătorie ar putea de asemenea să împiedice agenţii corupţi ai FSB să fugă din Rusia după ce au fost concediaţi, a afirmat o sursă a agenţiei care a făcut declaraţiile cu condiţia anonimatului.

Analiştii au estimat în 2014 că un procent de 5% din populaţia rusă a primit interdicţia de a părăsi ţara, un număr fără precedent de mare, nemaiîntâlnit din epoca sovietică - lucru care pare să se înscrie într-o evoluţie de auto-izolare a ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe