Rusia lansează o nouă navă de spionaj pentru a depista sistemul de apărare antirachetă al SUA

Noua navă rusească de spionaj Iuri Ivanov.
Noua navă rusească de spionaj Iuri Ivanov. (Captură Foto)

Rusia a introdus duminică o navă de spionaj de generaţie nouă în Flota Nordică, în timpul evenimentelor organizate cu ocazia Zilei Marinei. Noua navă va avea sarcina de a monitoriza apărarea antirachetă americană în largul mării, a declarat un purtător de cuvânt al Marinei ruse, conform Moscow Times.

Nava este cunoscută sub numele de Iuri Ivanov, fiind principala navă din Proiectul 18280 de nave de spionaj proiectate pentru Marina rusă. Cea de-a doua navă, din aceeaşi clasă, va fi lansată anul următor, conform United Shipbuilding Corporation, a raportat săptămâna trecută agenţia de ştiri RIA Novosti.

Noua navă a fost prezentată duminică în cadrul unei parade maritime desfăşurate în enclava Kaliningrad din Marea Baltică. La eveniment a participat şi preşedintele rus Vladimir Putin.

Cu arme uşoare, senzori puternici şi un echipament electronic avansat, noua navă este proiectată pentru a monitoriza şi a afla ce urmează să facă navele străine. Nava Iuri Ivanov va fi în mod special echipată pentru a depista sistemele de apărare antirachetă ale SUA, cu care sunt echipate navele de luptă americane.

Sistemele de apărare antirachetă ale SUA au afectat puternic relaţiile dintre ruşi şi americani. Moscova consideră că aceste sisteme reprezintă o ameninţare existenţială pentru capacitatea sa nucleară, văzută de Ministerul rus al Apărării ca cea mai puternică garanţie pentru securitatea naţională a Rusiei.

SUA îşi va mări la 48 numărul navelor sale de lupte echipate cu sistemul antirachetă Aegis până la sfârşitul anului 2020, în prezent existând 33 de astfel de nave, conform unui raport publicat luna trecută de Congressional Research Service.

Rusia lucrează de asemenea asupra unor noi clase de rachete balistice intercontinentale echipate cu focoase nucleare multiple şi cu contramăsuri proiectate în mod specific pentru a deruta şi ocoli sistemele de apărare americane în cazul unui război nuclear.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe