Rusia la un pas de finalizarea construirii unei baze militare arctice pe Alexandra Land

Rusia este foarte aproape de a finaliza construirea unei baze militare permanente pe insula nordică Alexandra Land, susţin oficialii ţării. Baza poate găzdui 150 de soldaţi, cu suficiente rezerve pentru 18 luni.
Un avion rusesc AV-MF Iliuşin Il-38 la o bază aeriană din nordul îndepărtat al Rusiei.
Un avion rusesc AV-MF Iliuşin Il-38 la o bază aeriană din nordul îndepărtat al Rusiei. (Captură Foto)

Complexul militar Arctic Trefoil localizat pe paralela nordică 80, a fost construit cu ajutorul celor mai noi tehnologii pentru a preveni risipa de energie, a declarat marţi Ministerul rus al Apărării, conform Deutsche Welle.

Echipele de construcţie au pavat drumurile către insula izolată şi principala clădire este finalizată în proporţie de 97%, conform oficialilor ruşi.

După finalizare, baza va permite găzduirea unui grup de 150 de persoane, a declarat ministerul pe website-ul său.

Soldaţii vor fi capabili să se deplaseze între diferitele departamente ale bazei fără să iasă afară şi să se expună temperaturilor scăzute, care pot ajunge la minus 47 grade Celsius în regiune.

Armata rusă a construit, de asemenea, o staţie de alimentare pe insula Alexandra Land.

Baza, formată din 3 părţi, se întinde pe o suprafaţă de 14.000 metri pătraţi şi ar trebui să poată funcţiona autonom timp de un an şi jumătate.

De asemenea, Moscova a construit deja o bază similară pe paralela 75, în Marea Siberiei de Est.

Rusia şi-a intensificat prezenţa militară în nordul îndepărtat, pe baza Doctrinei sale Maritime actualizate, recunoscând astfel importanţa strategică a zonei Arctice şi a resurselor sale naturale.

La începutul acestui an, Moscova a depus la ONU o cerere de revendicare a unei mari părţi din regiune, incluzând şi Polul Nord. Conform estimărilor Rusiei, teritoriul deţine 4,9 miliarde de tone de combustibil fosil. Marina rusă a desfăşurat de asemenea exerciţii militare în nordul îndepărtat.

SUA, Danemarca, Norvegia şi Canada şi-au înregistrat propriile lor cereri de revendicare teritorială în regiunea arctică, în condiţiile în care topirea gheţii uşurează accesul la resursele energetice din zonă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe