Rusia îşi amplifică prezenţa în zona Arctică

Rusia revine în forţă, în ceea ce este descris ca fiind cel mai mare efort de extindere a prezenţei militare în zona Arctică de la prăbuşirea Uniunii Sovietice. Moscova investeşte bani, amplasează rachete şi trimite soldaţi în această zonă.
Sistem rusesc de rachete Iskander.
Sistem rusesc de rachete Iskander. (Captură Foto)

Noua situaţie este un motiv de îngrijorare în SUA, unde noul secretar al Apărării, James Mattis, a susţinut că mişcările ruşilor în regiunea Arctică sunt “agresive”.

Mattis a declarat în această lună, în timpul audierii pentru confirmarea sa, că nu este “în avantajul nostru să lăsăm orice parte a lumii” în mâinile altora.

Astfel, preşedintele american Donald Trump s-ar putea confrunta cu o potenţială dilemă, luând în considerare faptul că el doreşte mai degrabă să repare relaţia ruso-americană şi să facă echipă cu Moscova în conflictul sirian decât să fie atras într-o cursă a înarmării în zona Arctică.

Aproximativ 300 de soldaţi ai Marinei SUA au ajuns în această lună în Norvegia pentru o staţionare de 6 luni, fiind pentru prima dată de la cel de-al Doilea Război Mondial când soldaţilor străini li se permite să staţioneze în această ţară.

Şi, în condiţiile în care anexarea peninsulei ucrainene de către Rusia în 2014 este încă proaspătă, NATO monitorizează situaţia îndeaproape. Şase din membrii săi au desfăşurat un exerciţiu militar în regiune în 2015.

Apoi mai există aspectele financiare şi comerciale de luat în considerare.

“Chiar şi fără spărgătoare de gheaţă, traseul pe ruta Mării Nordului va putea fi operaţional pe tot parcursul anului, din cauza încălzirii globale. Este cea mai scurtă cale din China şi Japonia, precum şi din alte ţări cu economie majoră din Asia spre Europa”, a declarat Viktor Murahovski, redactor şef al revistei Homeland Arsenal.

“Astfel, Rusia doreşte să se dezvolte atât în ceea ce priveşte navigaţia aeriană şi maritimă, cât şi securitatea militară”, a precizat el.

Chiar dacă sunt sau nu esenţiale, ţinând cont de schimbarea climatului, Rusia construieşte spărgătoare de gheaţă pentru a curăţa canalele navigabile pentru navele militare şi civile.

Se estimează că zona Arctică deţine rezerve de hidrocarburi mai mari decât Arabia Saudită. Mai mult, US Geological Survey estimează că zona arctică deţine rezerve de petrol şi gaz echivalente cu 412 miliarde de barili de petrol, aproximativ 22% din petrolul şi gazul nedescoperite ale lumii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe