Rusia întăreşte militar insulele Kurile

Insulele Kurile şi Sahalin. Japonia.
Insulele Kurile şi Sahalin. Japonia. (youtube.)

Rusia va începe întărirea capacităţilor sale militare din insulele Kurile şi Sahalin din apropierea coastei nipone, a declarat, vineri, ministrul rus al Apărării, citat de RIA Novosti.

Ministrul Apărării a declarat că va suplimenta parcul auto al bazelor din Kurile cu 120 de noi vehicule până la sfârşitul anului.

În ultimii trei ani Rusia a trimis peste 350 de vehicule moderne pe insule şi a mărit prezenţa militară în zonă. Conform oficialilor armatei ruse, măsurile sunt datorate unui program de creştere a prezenţei militare ruse în Est, care a inclus şi desfăşurarea unor sisteme de rachete S-400, avioane de vânătoare Su-35 şi rachete balistice Iskander, toate fiind arme de vârf ale Rusiei.

Arhipeleagul a trecut la Rusia după înfrângerea Japoniei în cel de-al Doilea Război Mondial, însă zona este motivul unei lungi dispute între Tokyo şi Moscova. Disputa insulelor Kurile a împiedicat cele două ţări să încheie o pace formală în ultimii 65 de ani.

Ministrul japonez al Afacerilor Externe, Fumio Kishida, şi-a amânat vizita diplomatică din Rusia, Tokyo îngheţând mai multe proiecte economice cu Moscova, în urma crizei din Ucraina.

"Până în 2016, toate infrastructurile principale, şi sunt peste 150, vor fi construite", a declarat comandantul militar al regiunii Est, generalul Serghei Surovikin, cu privire la ce insulele Kurile de Sud.

Infrastructura militară din insulele Sahalin va fi dezvoltată până în anul 2020, a adăugat Surovikin.

Japonia se mai află sub ameninţarea unei invazii din partea Beijing-ului. Tensiunile dintre cele două state s-au intensificat în urma disputelor cu privire la Insulele Senkaku, teritoriu ce a fost revendicat ilegitim de Beijing.

Marţi, preşedintele american Barack Obama va demara o vizită diplomatică în mai multe state din Asia de sud - est, inclusiv în Japonia, pentru a-şi asigura aliaţii de susţinerea militară Statelor Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe