Rusia începe să vândă

Cu spatele la zid datorită scăderii preţurilor la petrol şi a economiei sale deficitare, Kremlinul a decis să scoată la vânzare câteva dintre acţiunile sale. Economista şefă de la Alfa Bank din Moscova a susţinut că aceste vânzări vor avea loc dacă preţul la petrol rămâne la 50 de dolari pe baril.
Biroul din Moscova al companiei Alrosa.
Biroul din Moscova al companiei Alrosa. (Captură Foto)

Economia rusă nu se află într-o situaţie prea bună. O recesiune adâncă şi scăderea preţurilor la petrol înseamnă că veniturile fiscale se reduc. Preşedintele rus Vladimir Putin nu doreşte să împrumute bani pentru a acoperi deficitul bugetar tot mai mare, astfel că miniştrii săi au propus privatizarea unor active în valoare de 1,1 trilioane de ruble (15 miliarde de dolari) – cel mai mare plan de privatizare de la Elţîn până în prezent.

În 11 iulie, a fost finalizată prima vânzare. Guvernul a vândut cu succes un pachet de acţiuni de 10,9% din Alrosa, cel mai mare producător de diamante din lume, pentru suma de 52,2 miliarde de ruble (816 milioane de dolari), conform unui articol publicat de Moscow Times.

Preţul obţinut nu a fost cel mai bun. Acţiunile au fost vândute la 65 de ruble bucata (1,01 dolari) – cu aproape 4% mai ieftine decât preţul pieţei. Conform ziarului Kommersant, guvernul a sperat că va obţine 71 de ruble pe o acţiune.

Vânzarea a atras cereri globale: investitorii ruşi şi europeni au cumpărat fiecare aproximativ 35% dintre acţiuni, iar cei din Asia şi Orientul Mijlociu alte 25%, a declarat Boris Kvasov, director al VTB Capital, o bancă rusă de investiţii ce a participat la organizarea vânzării. Totuşi, investitorii americani au cumpărat doar aproximativ 5% dintre acţiunile incluse în ofertă, a adăugat Kvasov pentru Bloomberg. Cifra este cu mult mai mică decât în cazul privatizărilor ruseşti anterioare.

Vânzarea semnalează faptul că Rusia este serioasă în privinţa privatizărilor. Prim-vicepremierul rus Igor Şuvalov a declarat că programul de privatizări al ţării sale este în grafic şi că acţiunile producătorilor de petrol Başneft şi Rosneft şi a constructorului de nave Sovkomflot vor apare pe piaţă.

Dar continuarea privatizării este departe de a fi garantată. Başneft şi Rosneft sunt mult mai mari decât Alrosa şi guvernul “nu va obţine atât de mulţi bani pe cât ar dori”, susţine Alexei Deviatov, economist şef la Uralsib Bank.

Unii oficiali ruşi au manifestat îndoieli în privinţa unor vânzări aduse în discuţii, precum cea a companiei aeriene naţionale Aeroflot, şi au renunţat la planurile de a vinde acţiuni în VTB Bank.

Multe dintre privatizările planificate cedează doar pachete minoritare de acţiuni şi lasă statului controlul asupra companiilor. Guvernul a arătat că nu doreşte să renunţe la activele sale. Sub conducerea preşedintelui rus Vladimir Putin, partea statului în economie a crescut mult – la 55% în 2015 – conform unui raport publicat de Peterson Institute din Washington. În 2014, guvernul chiar a renaţionalizat Başneft după ce l-a trimis pe proprietarul său la închisoare.

Petrolul asigură în mod tradiţional aproximativ jumătate din veniturile bugetare ale Rusiei. “Dacă petrolul rămâne la 50 de dolari pe baril, atunci probabil vor vinde”, a declarat Natalia Orlova, economist şef la Alfa Bank în Moscova. “Dacă preţul ajunge la 70 de dolari pe baril, atunci probabil nu vor vinde”.