Rusia începe să distribuie paşapoarte ucrainenilor din zona de conflict

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Peter Muhly – WPA Pool/Getty Images)

Rusia a început să distribuie paşapoarte ruseşti cetăţenilor ucraineni din regiunile controlate de separatişti din estul Ucrainei, o mişcare condamnată de Kiev ca fiind "nulă din punct de vedere legal", potrivit RFE/RL,

La câteva zile după ce Vladimir Zelenski a câştigat cea de-a doua rundă a alegerilor prezidenţiale din Ucraina, în 21 aprilie, liderul rus Vladimir Putin a semnat un decret pentru a simplifica procesul prin care cetăţenii din regiunile est-ucrainene Doneţk şi Lugansk pot obţine cetăţenie rusă. Mişcarea a fost criticată de Kiev şi aliaţii săi ca fiind o încercare de subminare a noului preşedinte ucrainean.

Potrivit mass mediei ruseşti, peste 60 de ucraineni din Doneţk şi Lugansk aparent au primit paşapoarte ruseşti în cadrul unei ceremonii desfăşurate vineri în regiunea rusească Rostov.

Ministerul ucrainean de Externe a susţinut că mişcarea ruşilor "nu va avea niciun fel de consecinţe legale şi nu va fi recunoscută de partea ucraineană şi restul lumii", potrivit unei declaraţii ministeriale citată de mass media ucraineană.

Ucraina a ameninţat că va revoca cetăţenia celor care acceptă paşapoarte ruseşti prin programul Moscovei.

La începutul acestei săptămâni, Uniunea Europeană a ameninţat că nu va recunoaşte paşapoartele ruseşti obţinute prin ceea ce a denunţat a fi o metodă ilegală.

Acordarea în masă a cetăţeniei ruseşti pentru oamenii din regiunile ucrainene "merge împotriva spiritului şi obiectivelor" acordurilor de încetare a focului, a susţinut UE într-o declaraţie.

Ministerul rus de Interne aparent a primit 12.000 de cereri pentru paşapoarte, pe baza programului, în regiunea Rostov, a informat agenţia oficială rusă de ştiri TASS.

Zelenski a ridiculizat oferta privind paşapoartele, spunând ucrainenilor să nu se obosească din moment ce cetăţenia rusească înseamnă "dreptul de a fi arestat pentru proteste paşnice" şi "dreptul de a nu avea alegeri libere şi competitive".

Separatiştii susţinuţi de Rusia luptă de cinci ani cu armata ucraineană în regiunile Doneţk şi Lugansk.

Aproximativ 13.000 de persoane au fost ucise în acest conflict, potrivit estimărilor ONU.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe