"Rusia fără Putin". Miting de zeci de mii de persoane comemorează asasinarea lui Boris Nemţov

Miting de comemorare a asasinării lui Boris Nemţov
Miting de comemorare a asasinării lui Boris Nemţov (Dimitar DILKOFF / AFP via Getty Images)

Mii de oameni s-au adunat sâmbătă în toată Rusia pentru a comemora asasinarea lui Boris Nemţov, un lider al opoziţiei ruse, împuşcat în urmă cu cinci ani pe un pod din Moscova, la doar câţiva paşi de Kremlin.

Deşi criminalul a fost găsit vinovat şi condamnat la închisoare, familia şi aliaţii lui Nemţov susţin că autorităţile au neglijat să facă Justiţie. Activiştii spun că vor continua seria de evenimente în fiecare an până când cei responsabili vor fi găsiţi şi judecaţi.

În fiecare an, evenimentul capătă o amploare mai mare, ca urmare a apariţiei unor noi tensiuni sociale, iar marşul, aprobat de autorităţi, a devenit o platformă cu ajutorul căreia opoziţia rusă îşi exprimă nemulţumirile.

"Trebuie să luptăm pentru a ne asigura că nu există asasinate comandate şi tortură în ţara noastră, că poliţia este cinstită, că instanţele sunt imparţiale şi că pedeapsa pentru săvârşirea unei infracţiuni este inevitabilă", a declarat principalul critic al opoziţiei din Rusia, Alexei Navalnîi, potrivit MoscowTimes.

Săptămânile premergătoare evenimentului din acest an au generat multe frustrări opoziţiei, din cauza "reformei constituţionale" propuse de Vladimir Putin, pe care criticii o numesc „lovitură de stat constituţională”.

În timpul discursului său anual privind starea naţiunii de la jumătatea lunii ianuarie, preşedintele Vladimir Putin a propus o serie de amendamente constituţionale despre care criticii au spus că sunt gândite să îi permită să rămână la putere după sfârşitul mandatului său, în 2024. În această săptămână, un parlamentar a anunţat că Putin a hotărât un referendum naţional asupra amendamentelor în 22 aprilie.

Observatorii au susţinut că, printre modificările propuse de Putin la documentul din 1993, unele ar consolida parlamentul şi alte organe guvernamentale. Analiştii spun că liderul rus pare să ţină diverse uşi deschise pentru o nouă poziţie după ce va părăsi Kremlinul.

Organizatorii marşului dedicat lui Nemţov au folosit votul asupra modificărilor constituţionale făcând un apel la acţiune.

"Există momente în care nu poţi sta acasă", a spus politicianul opoziţiei, Ilia Iaşin, într-o adresare video. „Putin nu ar trebui să stăpânească pentru totdeauna. Este timpul să-i amintim acest lucru".

Potrivit White Counter, un ONG care numără participanţii la mitingurile aprobate, 22.300 de persoane au participat în capitala Rusiei - de două ori mai mult decât la mitingul de anul trecut. Estimările Ministerului de Interne citate de Interfax au plasat numărul participanţilor din Moscova la 10.500.

Marşuri au avut loc şi în alte oraşe mari, inclusiv Ekaterinburg şi Sankt Petersburg, unde şase din cei 2.000 de manifestanţi au fost reţinuţi.

La miting, participanţii au scandat „Rusia fără Putin” şi au purtat afişe pe care scria „nu uzurpării constituţionale”.

Potrivit unui sondaj publicat de Levada în ajunul marşului, un sfert dintre alegători vor susţine propunerile constituţionale, în timp ce 56% au spus că nu au înţeles de ce este nevoie de schimbări.

Navalnîi, în special, a evitat să menţioneze schimbările constituţionale din apelul său pentru ca oamenii să participe la marş. Mai devreme, el ceruse o abordare de aşteptare.

„Putin a surprins opoziţia”, a spus analistul politic Gleb Pavlovsky. „Nu erau pregătiţi pentru mutarea lui, iar răspunsul lor a fost slab.”

Joi, cu ocazia aniversării uciderii lui Nemţov, Putin a înmânat un premiu parlamentarului cecen Suleiman Gheremeiev, unchiul lui Ruslan Gheremeiev, unul dintre presupuşii organizatori ai asasinatului. Activiştii opoziţiei au considerat acest lucru drept o palmă dată protestelor.