Rusia extinde lista neagră de sancţiuni adăugând alţi cetăţeni americani

Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de externe.
Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de externe. (Getty Images)

Rusia a declarat că adaugă un număr suplimentar de cetăţeni americani pe lista neagră de sancţiuni ca răspuns la o serie de restricţii impuse Moscovei de către Washington pentru presupusul amestec al acesteia în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016.

“Am asigurat, de la bun început, egalitatea în ceea ce priveşte numărul de persoane incluse pe listele de sancţiuni. Aşadar, vom completa lista noastră neagră cu un alt grup de cetăţeni americani”, a declarat adjunctul ministrului de Externe, Serghei Riabkov, într-un interviu acordat agenţiei ruse de ştiri Sputnik, la scurt timp după ce SUA a anunţat joi noi sancţiuni împotriva Moscovei.

“Facem acest lucru doar din cauza încăpăţânării politice a Statelor Unite şi a refuzului de a percepe realitatea”, a precizat el.

Departamentul Trezoreriei SUA a anunţat joi că a impus sancţiuni împotriva a cinci entităţi (inclusiv agenţii ruse de informaţii) şi a 19 persoane fizice pentru presupusul rol în interferarea cu alegerile prezidenţiale americane şi pentru alte “atacuri cibernetice”.

Riabkov a susţinut că Rusia ar putea lua şi alte contramăsuri, însă a subliniat faptul că dialogul trebuie să continue între Moscova şi Washington.

“Am putea lua măsuri suplimentare, pe care le vom modela potrivit propriilor noastre interese. De asemenea, trebuia ca dialogul să nu fie suspendat în întregime pentru a începe cel puţin să stabilizăm relaţiile bilaterale cu Washingtonul”, a declarat el.

“Confirmăm faptul că răspunsul nostru nu va fi diminuat de intrigile opozanţilor, mulţi dintre ei aflându-se dincolo de Oceanul Atlantic”, a menţionat oficialul rus.

De la alegerile prezidenţiale din SUA din noiembrie 2016, agenţiile americane de informaţii şi tabăra democrată au acuzat Rusia că a încercat să influenţeze rezultatul în favoarea republicanului Donald Trump, care a şi câştigat alegerile.

Moscova a negat acuzaţiile şi, recent, Riabkov a declarat că Washingtonul urmăreşte să interfereze cu alegerile prezidenţiale ruseşti din 18 martie.