Rusia doboară cinci drone în apropierea bazei aeriene siriene Hmeimim

Doua bombardiere ruseşti Suhoi Su-25 la baza aeriană Hmeimim din provincia Latakia, nord-vestul Siriei.
Doua bombardiere ruseşti Suhoi Su-25 la baza aeriană Hmeimim din provincia Latakia, nord-vestul Siriei. (Paul Gypteau/AFP/Getty Images)

Forţele militare ruse au interceptat şi atacat cinci drone în timp ce acestea zburau în apropierea bazei aeriene strategice Hmeimim din provincia siriană vestică Latakia.

Agenţia oficială siriană de ştiri de stat SANA a precizat că dronele de recunoaştere au fost lovite luni seară în aer şi la o distanţă sigură de baza aeriană.

Nu au existat rapoarte privind victime sau pagube materiale în zonă.

Incidentul a avut loc la doar o zi după ce sistemele de apărare aeriană ruseşti de la baza Hmeimim au doborât două drone de luptă lansate de militanţi jihadişti care operează în zona Idlib.

Şeful Centrului rusesc pentru Reconcilierea Siriană, general maior Alexei Ţihankov, a afirmat că incidentul nu a provocat victime sau pagube materiale şi că operaţiunile la baza aeriană nu au fost afectate.

De asemenea, la sfârşitul săptămânii trecute, armata rusă a anunţat că forţele sale din Siria au doborât o dronă care zbura în apropierea bazei aeriene Hmeimim.

Organizaţii media ruseşti au susţinut că drona lansată din teritoriul controlat de jihadişti a fost doborâtă după ce a luat în vizor baza.

“În 9 august, sistemele de apărare aeriană de la baza Hmeimim au detectat o dronă aeriană lansată din teritoriul controlat de grupuri armate ilegale în nordul provinciei Latakia”, a precizat centrul rusesc într-o declaraţie.

Siria a fost zguduită de război începând cu martie 2011. Guvernul sirian a afirmat că regimul israelian şi aliaţii săi occidentali şi regionali ajută grupurile jihadiste implicate în război şi care provoacă haos în ţară.

Rusia a ajutat forţele siriene în războiul ce durează de peste 7 ani în Siria.

Implicarea militară rusească, care a început în septembrie 2015 la cererea oficială a guvernului sirian, s-a dovedit a fi eficientă, întrucât forţele siriene, cu ajutorul acoperirii aeriene ruseşti, continuă să recaptureze zone cheie controlate de Statul Islamic şi alte grupuri jihadiste de pe cuprinsul ţării.

În 21 mai, Comandamentul General al forţelor armate siriene a anunţat într-o declaraţie că securitatea totală a fost restabilită în Damasc şi în regiunile rurale după ce districtul al-Hajar al-Aswad şi tabăra al-Yarmouk au fost complet curăţate de teroriştii Daesh, numele sub care mai este cunoscut grupul Statul Islamic.

Evoluţia a fost precedată de eliminarea jihadiştilor din Yalda, Babbila şi Beit Sahem, situate la periferia sudică a capitalei siriene Damasc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe