Rusia desfăşoară rachete nucleare Iskander la uşa NATO

Moscova a declarat că a transportat rachete Iskander-M în Kaliningrad pentru un exerciţiu militar. Ministrul lituanian de Externe a declarat că mişcarea urmăreşte să pună presiune pe Occident pentru a face unele concesii în privinţa Siriei şi Ucrainei.
Rachetă balistică rusească de tip Iskander.
Rachetă balistică rusească de tip Iskander. (Captură Foto)

Forţele militare ruseşti au transportat rachete capabile nuclear Iskander-M în regiunea Kaliningrad care se învecinează cu Lituania şi Polonia, ambele fiind state membre NATO. Mutarea a fost confirmată sâmbătă.

Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, a declarat: “Aceste unităţi de rachete au fost staţionate de mai multe ore (în regiunea Kaliningrad) ... şi vor fi desfăşurate ca parte a pregătirii forţelor militare ruseşti”.

SUA şi Lituania au declarat că desfăşurarea rachetelor ar putea fi un gest politic şi o manifestare a nemulţumirii Moscovei faţă de NATO. Ministerul lituanian de Externe a avertizat, de asemenea, că Moscova foloseşte această mişcare pentru a obţine “concesii din partea Occidentului” în ceea ce priveşte rolul său în conflictele din Siria şi Ucraina.

“Rusia desfăşoară un exerciţiu militar în Kaliningrad şi scenariul său include desfăşurarea de sisteme de rachete Iskander şi posibilitatea utilizării lor. Suntem conştienţi de acest lucru”, a precizat ministrul lituanian de Externe Linas Linkevičius.

Linkevičius a susţinut că rachetele modificate Iskander pot atinge o rază de până la 700 km, suficient de mult pentru a ajunge în capitala germană Berlin.

Ministrul polonez al Apărării, Antoni Macierewicz, a descris acţiunile Moscovei ca fiind “foarte alarmante”.

Rusia a plasat rachete Iskander în cea mai vestică regiune a sa în 2015 ca parte a unei serii de exerciţii militare desfăşurate în mijlocul tensiunilor ridicate cu Occidentul vizând Ucraina.

Konaşenkov a reiterat sâmbătă faptul că enclava Kaliningrad “nu este o excepţie” de la exerciţiile militare desfăşurate pe cuprinsul ţării.

În ultimii ani tensiunile dintre Occident şi Rusia au ajuns la cel mai ridicat nivel de la sfârşitul Războiului Rece, situaţia fiind determinată de anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova şi implicarea acesteia în războiul sirian.

În plus, la sfârşitul săptămânii trecute, SUA a cerut ca Rusia şi Siria să fie investigate pentru crime de război din cauza bombardării spitalelor în oraşul sirian Alep. De asemenea, Washingtonul a acuzat Moscova că interferează cu alegerile prezidenţiale americane.

La rândul său, Rusia şi-a intensificat prezenţa militară de-a lungul graniţei cu statele NATO din zona Baltică, desfăşurând o serie de exerciţii militare, unele implicând zeci de mii de soldaţi.

Ca răspuns, NATO a fost de acord să îşi intensifice propria prezenţă de-a lungul flancului său estic şi va desfăşura patru batalioane suplimentare în Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia începând cu anul următor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe