Rusia desfăşoară în Siria un sistem de interceptare a rachetelor de croazieră

Războiul din Siria se amplifică pe zi ce trece. După prăbuşirea armistiţiului şi anunţul făcut de SUA că suspendă negocierile cu Rusia privind pacea în zonă, Kremlinul a trimis în ţara arabă un sistem complex antirachetă.
Sistemul rusesc de rachete antiaeriene S-400.
Sistemul rusesc de rachete antiaeriene S-400. (Captură Foto)

Siria a primit din partea Rusiei un sistem modern SC-300V4 de rachete de rază super lungă de acţiune. Sistemul este capabil să intercepteze rachetele de croazieră.

Sistemul a fost livrat în weekend la baza maritimă din oraşul sirian Tartus, a anunţat Fox News citând surse din Washington.

Acesta este primul caz în care sistemul SC-300V4 este livrat în afara Rusiei, a declarat Fox. În acelaşi timp, unele surse au indicat faptul că, Statul Islamic şi grupul Jabhat en-Nusra nu au niciun fel de rachete antiaeriene sau de croazieră pe care le-ar putea intercepta sistemul rusesc.

Analiştii consideră că apariţia sistemului SC-300V4 în Siria ar putea însemna faptul că, Rusia depune mari eforturi pentru a se apăra împotriva unor potenţiale atacuri din partea SUA şi ale aliaţilor săi.

SC-300V4 este un sistem de apărare antiaeriană şi antirachetă. Rusia exportă în general o versiune a sistemului, şi anume S-300VM Antey-2500.

Raza de acţiune a sistemului este de aproximativ 400 de km şi acesta poate distruge, printre altele, rachete tactice şi balistice de rază medie.

Anul trecut, Rusia a anunţat oficial desfăşurarea de sisteme S-400 la baza rusească din Latakia, Siria, după ce forţa aeriană turcă a doborât un bombardier rusesc Su-24 în zona graniţei turco-siriene.

Luni, Departamentul de Stat American a anunţat oficial suspendarea discuţiilor cu Rusia privind relansarea unui armistiţiu în Siria. John Kirby, purtător de cuvânt al Departamentului, a declarat că SUA nu mai are răbdare. În acelaşi timp, Washingtonul va menţine contactele militare cu Moscova pentru a evita incidente în spaţiul aerian sirian.

În 22 septembrie, armata siriană a lansat o nouă ofensivă asupra oraşului Alep care a fost precedată de un armistiţiu ce a durat o săptămână, intrat în vigoare în 12 septembrie ca urmare a unor acorduri între Moscova şi Washington. Totuşi, pe 19 septembrie, rebelii şi apoi armata siriană au reluat ostilităţile.