Rusia desfăşoară în secret rachete de croazieră capabile nuclear, încălcând un tratat cu SUA

Rusia a emis o provocarea serioasă la adresa Statelor Unite prin desfăşurarea unor rachete de croazieră capabile nuclear ce ar putea reprezenta o ameninţare pentru vestul Europei, conform unui articol publicat de ziarul New York Times.
(Captură Foto)

Jeffrey Lewis, fondator al Arms Control Wonk, a declarat într-un interviu cu Business Insider că rachetele par să fie de tipul 9M729, o adaptare terestră a rachetelor ruseşti Kalibr, care au debutat prin atacarea unor ţinte din Siria de la distanţa de aproximativ 1.600 km, fiind lansate din Marea Caspică.

Oficialii susţin că desfăşurarea rachetelor ar putea fi o încălcare a Tratatului privind Forţele Nucleare de rază Intermediară (INF), deoarece au o rază de acţiune cuprinsă între 997 km şi 5503 km şi sunt lansate de pe lansatoare terestre, permiţând Kremlinului să lovească capitale europene chiar de pe teritoriul rusesc.

“Am ştiut de mult timp că vom ajunge aici”, a declarat Lewis despre rachete. Rusia “a început testele în 2008. În 2011, fosta administraţie americană Obama a decis ca este vorba de o problemă de conformitate”.

Tratatul dintre SUA şi Rusia reprezintă unul dintre puţinele acorduri reuşite de control al armelor, ce a fost încheiat în ciuda relaţiei tensionate dintre cele două superputeri.

În anii 1980, Rusia a început să dezvolte rachete nucleare de rază intermediară capabile să atingă ţinte din vestul Europei.

Ca răspuns la construirea de rachete ruseşti ce păreau să fie concepute pentru a lovi capitale NATO precum Paris sau Londra, SUA şi NATO au adoptat o abordare pe două canale: au dezvoltat arme de rază intermediară capabile să atingă Moscova din vestul Europei şi, în acelaşi timp, au depus eforturi pentru încheierea unor acorduri cu Rusia pentru controlul armelor.

“Rachetele de croazieră şi rachetele balistice americane capabile să lovească Moscova în câteva minute i-au speriat pe ruşi”, a declarat Lewis.

În cele din urmă, Rusia şi SUA au căzut de acord să suspende dezvoltarea şi desfăşurarea de arme cu rază intermediară pentru a opri militarizarea nucleară a Europei. În mai 1991, aproape 2.700 de arme nucleare au fost demontate.

În 2014, fostul preşedinte american Barack Obama a concluzionat că Rusia a încălcat tratatul INF. Lewis a declarat că anul trecut, la o întâlnire specială de verificare a tratatului respectiv, SUA a prezentat Rusiei dovezi privind încălcarea acestui tratat. Kremlinul a susţinut că SUA a încălcat, la rândul ei, tratatul.

Dar acum SUA se confruntă cu un “coşmar privind conformitatea”, potrivit declaraţiilor lui Lewis, deoarece rachetele care încalcă tratatul INF aparţin unei familii de rachete produse de Rusia, dintre care unele de fapt nu încalcă tratatul.

Dacă nu ar fi în vigoare tratatul INF, SUA ar putea lua în considerare amplasarea de arme nucleare pe cuprinsul Europei pentru a contracara ameninţarea nucleară venită din partea Moscovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe