Rusia desfăşoară exerciţii militare în regiunea transnistreană

(Captură Foto)

Forţele militare ruseşti au anunţat desfăşurarea de exerciţii militare în regiunea separatistă transnistreană, în apropierea Ucrainei.

Agenţiile ruse de ştiri au citat joi un reprezentant al armatei moscovite afirmând că 400 de soldaţi ruşi şi 30 de piese de armament participă la exerciţiile din Transnistria, o fâşie îngustă de pământ între Republica Moldova şi Ucraina.

Oleg Kochetkov, purtător de cuvânt al armatei ruse, a declarat că soldaţii ruşi au folosit 100.000 de gloanţe în timpul exerciţiilor, fiind implicate transportoare blindate şi lansatoare de grenade.

Exerciţiile militare implică operaţiuni antitero precum şi un scenariu în care forţele ruse resping un atac lansat de inamic asupra bazei lor militare, a adăugat Kochetkov.

Anul trecut exerciţiile militare din regiunea transnistreană s-au dublat, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Moscova afirma că a introdus, în 2014, un curs intensiv de “limbă moldovenească” pentru militarii ruşi aflaţi pe teritoriul Republicii Moldova, în regiunea transnistreană.

Între timp, în cele două regiuni separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk au avut loc o serie de ciocniri violente între forţele pro-ruse şi armata ucraineană, în ciuda unui acord de încetare a focului semnat în luna februarie la Minsk între cele două tabere.

Batalionul pro-guvernamental staţionat în jurul oraşului Mariupol, Sectorul M, a declarat luni presei locale că poziţiile ocupate de forţele ucrainene în satul Şirokine de la periferia oraşului Mariupol au fost atacate în jurul orei 5 a.m. de către rebelii separatişti, susţine Newsweek.

Edward Basurin, purtător de cuvânt pentru autoproclamata Republica Populară Doneţk (RPD), a confirmat anumite detalii ale luptelor dintre rebeli şi forţele pro-ruse în apropierea satului Şirokine, dar a insistat că soldaţii guvernamentali au fost aceia care au deschis focul asupra forţelor RPD şi nu invers.

Deşi situaţia este departe de a se fi detensionat în estul ucrainean separatist, organizaţia Amnesty Internaţional a declarat că deţine dovezi că rebelii pro-ruşi din estul Ucrainei au executat patru soldaţi ucraineni aflaţi în captivitate.

La rândul său, fostul comandant suprem al NATO Wesley Clark a declarat că forţele militare ruse ar putea conduce o nouă ofensivă rebelă împotriva trupelor guvernamentale în estul Ucrainei în următoarele 60 de zile. Clark a declarat că această evaluare este bazată pe imperative geografice, pe tiparul continuu al activităţii ruseşti, pe o analiză a acţiunilor şi declaraţiilor ruseşti precum şi pe baza psihologiei lui Putin de până acum.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.