Rusia critică Israelul pentru “încălcarea gravă a suveranităţii” Siriei

Avion de luptă israelian.
Avion de luptă israelian. (Jack Guez/AFP/Getty Images)

După publicarea unor rapoarte potrivit cărora Israelul urmăreşte să lanseze o ofensivă pe scară largă în Siria (după câţiva ani în care a desfăşurat lovituri aeriene asupra unor ţinte iraniene sau afiliate Iranului la sud de Damasc), Rusia a acuzat miercuri statul evreu de periclitarea vieţii civililor în timpul bombardamentului aerian lansat în ziua de Crăciun, din Liban, de avioane de luptă F-16 israeliene, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Potrivit Al Jazeera, Rusia i-a acuzat pe israelieni de încălcarea suveranităţii siriene şi de periclitarea a două zboruri civile care aterizau pe un aeroport din apropierea Damascului în timpul unor atacuri lansate în partea rurală a capitalei asupra unor ţinte care aparent erau afiliate Gărzilor Revoluţionare Iraniene.

“Suntem foarte îngrijoraţi de [aceste] atacuri şi modul în care au fost desfăşurate. Este vorba de o gravă încălcare a suveranităţii Siriei”, a afirmat Ministerul rus de Externe într-o declaraţie publicată miercuri.

“Acţiunile provocatoare ale forţei aeriene israeliene... au ameninţat în mod direct două avioane comerciale”, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, într-o declaraţie.

Mass media siriană de stat a raportat că a interceptat în noaptea de marţi majoritatea rachetelor lansate de israelieni. Însă Tel Aviv-ul a negat că a planificat un atac, precizând că avioanele sale de vânătoare doar s-au protejat în faţa focului lansat de tunuri antiaeriene.

“Un sistem de apărare aerian [al armatei israeliene] a fost activat ca răspuns la o rachetă antiaeriană lansată din Siria”, a susţinut armata israeliană într-o declaraţie publicată pe Twitter.

Un purtător de cuvânt al armatei ruse a declarat că atacul a fost lansat din teritoriul libanez în timp ce “două avioane comerciale, nu din Rusia, se pregăteau să aterizeze pe aeroporturile Beirut şi Damasc”. Şi, “pentru a preveni o tragedie”, unul dintre avioanele comerciale a fost redirecţionat la o bază aeriană rusească. De asemenea, trei soldaţi sirieni au fost răniţi în acel atac.

Pe când SUA începe retragerea trupelor sale din Siria, ne putem aştepta la intensificarea atacurilor israeliene după ce premierul Benjamin Netanyahu a avertizat că ţara sa va opri Iranul să îşi extindă influenţa în Siria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe