Rusia continuă să livreze Turciei componente ale sistemului de rachete S-400

Sisteme de rachete ruseşti S-400
Sisteme de rachete ruseşti S-400 (Paul Gypteau/AFP/Getty Images)

Rusia a trimis noi componente ale sistemului de apărare aeriană S-400 la o bază aeriană militară situată în apropierea capitalei turce, Ankara, potrivit RFE/RL.

Într-un mesaj postat duminică pe Twitter, Ministerul turc al Apărării a declarat că ruşii au trimis alte două avioane - al cincilea şi al şaselea - la baza aeriană Murted, menţionând că alte două avioane ar urma să ajungă câteva ore mai târziu.

Turcia a primit primele trei transporturi de componente pentru S-400 în 12 iulie şi cel de-al patrulea în 13 iulie, sfidând ameninţările cu aplicarea de sancţiuni americane.

Washingtonul şi aliaţii săi consideră sistemul S-400 a fi incompatibil cu sistemele NATO şi o ameninţare pentru avioanele de vânătoare stealth F-35.

În plus, Washingtonul a cerut Ankarei să cumpere sistemul de rachete american Patriot în locul celui rusesc.

SUA a oferit Turciei un termen limită până la 31 iulie pentru a suspenda acordul încheiat cu Rusia sau îşi va pierde activitatea de subcontractare în cadrul proiectului F-35, care este condus de americani.

De asemenea, Washingtonul a început deja procesul înlăturării Ankarei din programul F-35, suspendând pregătirea piloţilor turci în SUA pentru acest avion.