Rusia ar vrea un arbitru global pe piaţa energiei

(SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a propus, joi, formarea unei structuri internaţionale menită să arbitreze cooperarea internaţională şi să controleze piaţa internaţională de energie, a notat Ria Novosti.

”Există o nevoie urgentă pentru o structură internaţională instituţionalizată adecvată care să arbitreze cooperarea internaţională şi care să formeze un set de unelte pentru a da formă pieţei de energie”, a declarat Novak în cadrul celui de-al 14-lea Forum Internaţional al Energiei.

Ministrul rus a sugerat că entitatea ar putea verifica piaţa energiei, avertizând comunitatea globală cu privire la curentele negative care pot crea probleme furnizorilor de energie.

Novak a mai insistat şi asupra măsurilor de securitate de pe piaţa energetică, accentuând necesitatea ca importatorii să-şi plătească datoriile fără întârzieri.

Propunerea a fost o referire directă la Ucraina, a cărei companie de stat, Naftogaz, a a întârziat să plătească datoria gaze către Rusia. Kievul a anunţat că este pregătit să-şi plătească datoria la un preţ normal, stabilit bilateral. Gazprom a ridicat unilateral de două ori preţul gazelor destinate Ucrainei, aducând datoria totală a Kievului la 3,5 miliarde de dolari.

Dacă Kievul nu va plăti datoria la gaze până în luna iunie, Rusia ar putea opri furnizarea gazelor către Ucraina, şi implicit către o parte din Europa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie