Rusia ar putea “reduce numărul diplomaţilor americani la 300 sau mai puţin”

Un oficial din Ministerul rus de Externe a declarat că Moscova ar putea cere Washingtonului să reducă numărul personalului său diplomatic din Rusia la 300 sau mai puţin, ca răspuns la o măsură similară luată de SUA.
Consulatul General al Rusiei din San Francisco, SUA.
Consulatul General al Rusiei din San Francisco, SUA. (Wikipedia.org)

Declaraţia a fost făcută miercuri de şeful Departamentului pentru America de Nord din cadrul Ministerului de Externe, Gheorghi Borisenko, într-un interviu cu agenţia rusă de ştiri RIA.

Anunţul a avut loc după avertizările unor oficiali ruşi legate de intenţia de a răspunde prin închiderea în luna septembrie a mai multor misiuni diplomatice ruse pe teritoriul SUA, inclusiv consulatul rus din oraşul San Francisco.

Anterior, Moscova ceruse Washingtonului să îşi reducă cu aproximativ 60% numărul personalului diplomatic şi tehnic care lucrează pe cuprinsul Rusiei – reducând numărul lor la 455 – în cadrul unei dispute diplomatice care a început cu expulzarea a 35 de diplomaţi ruşi în decembrie 2016, ultimele zile ale fostei administraţii a preşedintelui Barack Obama.

Disputa s-a intensificat când Congresul SUA a impus în luna iulie a acestui an noi sancţiuni împotriva Moscovei.

Cifra de 455 de diplomaţi, conform lui Borisenko, urmăreşte să oglindească numărul total de diplomaţi ruşi care lucrează în SUA, dar include de asemenea şi diplomaţii ruşi care servesc la sediul ONU din New York.

“Faptul că în această vară am luat în considerare persoanele care lucrează la misiunea rusă de la ONU reflectă bunăvoinţa [noastră]”, a precizat el.

“Dacă ei nu au apreciat acest lucru avem toate drepturile de a reduce ... şi mai mult numărul diplomaţilor americani”, a afirmat el, explicând că Moscova ar putea înceta să mai ia în considerare numărul diplomaţilor ruşi la ONU când va evalua ce înseamnă nivelul de paritate dintre cele două ţări [în ceea ce priveşte numărul diplomaţilor expulzaţi sau activi].

“În acest caz, numărul personalului american din Rusia ar trebui să fie redus la 300 sau mai puţin”, a adăugat el.

Intensificarea acestei dispute are loc la două zile după ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, i-a transmis omologului său american, Rex Tillerson, că mai multe proprietăţi diplomatice ruse au fost “confiscate ilegal” de administraţia SUA şi a solicitat ca acestea să fie returnate Ambasadei ruse din Washington.

Lavrov l-a avertizat pe Tillerson în timpul unei conversaţii telefonice că Washingtonul ar trebui să fie pregătit pentru diverse consecinţe şi posibile măsuri retaliatorii dacă proprietăţile diplomatice ruse nu sunt returnate Moscovei.