Rusia apără prezenţa personalului său militar în Venezuela

Prezenţa militară rusească în Venezuela este „reglementată de un acord” încheiat între Moscova şi Caracas, potrivit Ministerului rus de Externe. Liderul opoziţiei venezuelene Guaido a respins mişcarea Kremlinului, susţinând că aceasta încalcă constituţia Venezuelei.
Soldaţi ruşi
Soldaţi ruşi (Serghei Veniavski/AFP/Getty Images)

Rusia a apărat, marţi, decizia sa de a trimite personal militar în Venezuela în cursul săptămânii trecute, mişcare ce a fost criticată de opoziţia susţinută de SUA, potrivit Deutsche Welle.

Moscova „îşi dezvoltă cooperarea cu Venezuela în strictă conformitate cu Constituţia acelei ţări şi prin respectarea deplină a normelor sale legale”, a precizat Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

„Prezenţa specialiştilor ruşi pe teritoriul venezuelean este reglementată de un acord încheiat în mai 2001 între guvernele rus şi venezuelean în privinţa cooperării militare şi tehnice”, a adăugat Zaharova.

Criticii l-au acuzat pe preşedintele venezuelean Nicolas Maduro de marginalizare a Adunării Naţionale conduse de opoziţie, precizând că puterea pentru a autoriza misiuni militare străine în Venezuela aparţine Adunării.

„Se pare că (guvernul Maduro) nu are încredere în propriile sale trupe, deoarece importă alte trupe... încălcând încă o dată Constituţia”, a afirmat Juan Guaido, lider al opoziţiei şi preşedinte interimar autoproclamat al Venezuelei.

Guvernul Maduro „nu a adus generatoare în acele avioane (ruseşti), ele nu au adus ingineri”, a adăugat Guaido, făcând referire la cea de-a doua pană de curent la nivel naţional care a lovit ţara sud-americană într-o lună. „Nu, ei au adus soldaţi străini pe teritoriul naţional.”

SUA determinată să îl susţină pe Guaido

În luna ianuarie, Guaido s-a autodeclarat preşedinte interimar al Venezuelei, într-o mişcare neaşteptată care a subminat autoritatea lui Maduro în ţară.

Washingtonul l-a recunoscut imediat pe Guaido ca preşedinte legitim al ţării socialiste sărăcite. La scurt timp după aceea, Germania şi alte ţări occidentale l-au recunoscut pe Guaido. Totuşi, regimul Maduro se bucură în continuare de suportul unor regimuri autoritare precum Rusia, China şi Turcia.

Înaintea unei întâlniri ce va avea loc miercuri la Casa Albă între soţia lui Guaido, Fabiana Rosales, şi vicepreşedintele american Mike Pence, administraţia preşedintelui Donald Trump şi-a reiterat suportul pentru liderul opoziţiei venezuelene.

Trump a declarat în repetate rânduri că nu exclude o opţiune militară în privinţa regimului Maduro.

Statul socialist suferă în prezent din cauza unei „inflaţii ce se apropie de 2 milioane la sută” şi a lipsei diverselor produse, de la alimente până la medicamente, scutece şi lapte praf. Guvernul socialist al Venezuelei a naţionalizat în ultimii ani o serie largă de industrii din întreaga ţară, cum ar fi fabricile de oţel şi de ciment, prelucrarea produselor alimentare, distribuţia şi multe altele. Pentru a încerca să controleze inflaţia, ţara are preţuri fixe la diverse bunuri, impunând în acelaşi timp reglementări stricte privind schimburile valutare.

Criza economică a lovit atât de tare Venezuela, încât sistemul de transport public aproape a fost anihilat, iar guvernul şi consiliile locale oferă călătorii gratuite în camioane nesigure şi inconfortabile - numite "coteţe" de către utilizatori - după ce mulţi furnizori de servicii de transport nu şi-au mai putut permite să folosească vehiculele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe