Rusia anunţă exerciţii militare internaţionale la scară mare

Forţele armate ruseşti vor participa la exerciţii militare multinaţionale la scară mare în această vară, a susţinut ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu.
Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu.
Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu. (Captură Foto)

“Vor avea loc nouă exerciţii în cadrul cooperării militare internaţionale, inclusiv exerciţiul antitero Peace Mission, exerciţiul ruso-belarus Unbreakable Brotherhood şi exerciţiul ruso-mongol Selenga-2016”, a precizat Şoigu în timpul unei teleconferinţe susţinute miercuri.

Şoigu a susţinut că perioada de pregătire de vară a soldaţilor ruşi a început miercuri şi va dura până la sfârşitul lunii octombrie, iar în luna septembrie va avea loc un exerciţiu strategic numit Kavkaz-2016.

“Perioada de pregătire va fi intensivă... Se va pune accentul pe pregătirea forţelor tactice în cadrul unor grupuri combinate şi pe parametrii de performanţă individuali ai personalului [militar]”, a adăugat el.

Ministrul a mai susţinut că peste 2.000 de exerciţii militare sunt plănuite pentru această perioadă, în timpul căreia vor fi efectuate şi controale surpriză.

“Experienţa acumulată în timpul luptelor din Siria privind operarea sistemelor de aviaţie şi a sistemelor de rachete antiaeriene va fi intens folosită în procesul de pregătire”, conform lui Şoigu.

În 30 septembrie 2015, la cererea guvernului din Damasc, Rusia a lansat o campanie aeriană împotriva grupului jihadist Statul Islamic şi a altor grupuri teroriste din Siria. Totuşi, SUA şi o parte dintre aliaţii săi regionali şi occidentali au acuzat Moscova că urmăreşte doar să îl susţină pe preşedintele sirian Bashar al-Assad şi că, pentru aceasta, atacă în principal poziţii ale unor grupuri rebele moderate care luptă împotriva guvernului. La mijlocul lunii martie, o parte dintre forţele militare ruseşti s-au retras din Siria.

Anunţul exerciţiilor militare are loc într-un moment de tensiuni amplificate ale Rusiei cu NATO şi SUA în legătură cu criza din Ucraina, unde guvernul din Kiev şi aliaţii săi occidentali acuză Moscova de susţinere directă cu soldaţi şi arme a rebelilor separatişti pro-ruşi care luptă în estul ţării. Kremlinul a respins acuzaţiile şi a criticat în acelaşi timp politica de expansiune a NATO în estul Europei, în apropierea graniţelor sale.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat la începutul acestei săptămâni planuri pentru staţionarea prin rotaţie a unei forţe militare în apropierea graniţei cu Rusia.

“NATO a decis să îşi intensifice prezenţa în partea estică a alianţei şi am decis că această prezenţă va avea un caracter multinaţional şi va fi rotativă”, a precizat Stoltenberg.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe