Rusia ameninţă cu un răspuns dur dacă SUA va sprijini proiectul de lege privind drepturile omului

Joi, Rusia a avertizat Statele Unite ale Americii să se aştepte la un răspuns dur, dacă Congresul va aproba o lege "neprietenoasă şi provocatoare", concepută pentru a pedepsi oficialii ruşi pentru încălcări ale drepturilor omului, potrivit unui raport Reuters.

Ministerul de Externe a declarat că legăturile americano-ruse vor avea cu siguranţă de suferit dacă parlamentarii sprijină o manevră iniţiată de guvernul Statelor Unite de a refuza vize pentru oficialii ruşi implicaţi în detenţia, abuzul sau moartea lui Serghei Magniţki, un avocat care a murit în închisoare în 2009.

Acesta nu a precizat modul în care Rusia va reacţiona la aprobarea a ceea ce a devenit cunoscut sub numele de proiectul de lege Magniţski, în care orice oficiali ruşi acuzaţi de implicare în caz s-ar putea trezi cu activele deţinute în băncile americane, blocate.

Magniţski a devenit postum un simbol al corupţiei şi abuzului aplicat ruşilor care provoacă autorităţile. Adoptarea proiectului de lege ar putea submina eforturile de a îmbunătăţi relaţiile, chiar la începutul unui nou mandat al preşedintelui Barack Obama.

Magniţski a fost închis în 2008 pentru evaziune fiscală şi fraudă, acuzaţii despre care colegii lui susţin că au fost inventate de către anchetatorii poliţiei, pe care el i-a acuzat că au furat 230 de milioane de dolari de la stat, prin rambursări frauduloase de impozite. Consiliul pentru Drepturile Omului al Kremlinului a declarat că el a fost bătut până a murit.

Administraţia Obama susţine că înţelege îngrijorarea faţă de încălcările drepturilor omului, dar că proiectul de lege propus de parlamentari este redundant, deoarece Washingtonul a impus deja restricţii de viză pentru unii ruşi despre care a crezut că ar fi fost implicaţi în moartea lui Magniţski. Numele lor nu au fost dezvăluite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe