Rusia ameninţă cu măsuri retaliatorii dacă Ucraina va găzdui rachete NATO

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.
Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. (Captură Foto)

Rusia a ameninţat că va adopta contramăsuri dacă NATO îşi va desfăşura sistemul său de apare antirachetă în Ucraina.

“Dacă Ucraina doreşte să găzduiască componente ale sistemului american de apărare antirachetă, bineînţeles, acest lucru poate fi perceput doar dintr-o perspectivă negativă deoarece această măsură ar reprezenta o ameninţare pentru securitatea Rusiei”, a declarat miercuri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei ruse.

“Acest lucru va impune necesitatea luării unor măsuri retaliatorii care vor asigura securitatea Rusiei”, a adăugat acesta.

Moscova se opune programului de rachete al NATO în estul Europei şi îl consideră ca o ameninţare pentru securitatea graniţelor sale şi menţinerea influenţei sale în regiune.

Şeful Consiliului ucrainean pentru Securitatea Naţională, Oleksandr Turcinov, a declarat miercuri că Ucraina este deschisă staţionării pe teritoriul său a sistemului de rachete balistice al NATO, adăugând că sistemul de rachete va ajuta ţara sa să respingă potenţialele atacuri ruseşti.

“Nu exclud că, pentru a ne apăra de ameninţarea nucleară [a Rusiei], va trebui să organizăm consultări în privinţa desfăşurării de componente ale sistemului de apărare antirachetă pe teritoriul ucrainean”, a declarat el.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat miercuri că ţara sa poartă un “război real” împotriva Rusiei.

El a făcut referire la ciocnirile violente continue în regiunile estice ale Ucrainei şi a declarat: “Aceasta nu este o luptă cu separatiştii susţinuţi de ruşi; este un război real cu Rusia.”

Guvernul de la Kiev şi aliaţii săi occidentali acuză Moscova că susţine rebelii separatişti pro-ruşi atât cu arme cât şi cu luptători, însa Rusia a negat aceste acuzaţii, chiar dacă la sfârşitul săptămânii trecute armata ucraineană a capturat doi luptători ruşi care ulterior au recunoscut că activează în armata rusă.

Conflictul separatist din estul Ucrainei a izbucnit în aprilie 2014 şi până acum s-a soldat cu peste 6.100 de morţi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.