Rusia aduce China în lupta pentru Polul Nord

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov. (Captură Foto)

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat luni că Rusia acordă prioritate Chinei în eforturile sale de dezvoltare în regiunea Arctică.

“Nu ne vom separa de alţi membri ai Consiliului Arctic şi vom fi deschişi pentru o cooperare reciprocă benefică cu toţi membrii. De asemenea, acceptăm ca observatorii să se alăture, cu condiţia ca ei să lucreze la proiecte aprobate de membrii permanenţi ai Consiliului”, a mai declarat Lavrov.

“Acest principiu se aplică în totalitate Chinei, care se bucură de un statut de observator în Consiliul Arctic şi are toate resursele, potenţialul ştiinţific şi tehnologiile necesare pentru a merita acest statut. Totuşi, cooperarea noastră merge dincolo de cadrul Consiliului Arctic. În partea Arctică ce aparţine Federaţiei Ruse putem să ne implicăm într-o cooperare bilaterală cu mulţi parteneri, şi înainte de toate, cu Republica Populară Chineză”, a adăugat Lavrov.

O conferinţă internaţională asupra cooperării în zona Arctică va avea loc în Anchorage, Alaska, în perioada 30-31 august.

Conferinţa va aduce la un loc miniştri de externe din naţiunile arctice şi non-arctice, alături de savanţi, legiuitori şi acţionari în proiecte ce se desfăşoară în zona Arctică.

Obiectivul conferinţei este acela de a discuta modul în care se schimbă zona Arctică, ce înseamnă acest lucru pentru restul lumii şi cum se pot aborda provocările.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.