Rusia: Administraţia Obama a distorsionat adevărul în privinţa întâlnirii Obama-Putin

Moscova a acuzat Casa Albă că nu a prezentat adevărul privind organizarea întâlnirii de astăzi din New York între Obama şi Putin, susţinând că aceasta a fost cerută de administraţia Obama şi nu de către Kremlin, aşa cum a anunţase iniţial SUA.
[Arhivă] Preşedintele rus Vladimir Putin (st) şi omologul său american Barack Obama.
[Arhivă] Preşedintele rus Vladimir Putin (st) şi omologul său american Barack Obama. (Captură Foto)

Moscova a declarat vineri că administraţia Casei Albe a prezentat o versiune falsă a modului în care a fost aranjată întâlnirea de astăzi de la New York între preşedintele american Barack Obama şi omologul său rus Vladimir Putin, conform Washington Free Beacon.

Conform Reuters, Iuri Uşakov, consilier al Kremlinului, a declarat jurnaliştilor că administraţia Obama a “distorsionat” adevărul când a susţinut că Putin a cerut întâlnirea, care va avea loc luni seara după discursul său în faţa Adunării Generale a ONU.

Conform Moscovei, Casa Albă a propus întâlnirea.

“Detaliile unor astfel de pregătiri de obicei nu sunt publice”, a declarat vineri Uşakov. “Dar, din moment ce partea americană a decis să îşi prezinte versiunea, care distorsionează ceea ce s-a întâmplat, ... voi clarifica faptul că declaraţia secretarului de presă al Casei Albe, [Josh] Earnest – conform căreia preşedintele rus a cerut întâlnirea şi că a întrebat de mai multe ori în privinţa organizării sale – nu corespunde adevărului.”

Earnest a declarat joi că guvernul rus a făcut “cereri repetate” pentru a se întâlni cu Obama.

“Cred că este corect să se spună că, pe baza cererilor repetate venite din partea ruşilor, aceştia sunt destul de interesaţi să aibă o conversaţie cu preşedintele Obama”, a declarat Earnest.

Uşakov a declarat reporterilor că Moscova “se aşteaptă din partea partenerilor americani la o atitudine mai diplomată şi mai profesionistă faţă de astfel de subiecte.”

Întâlnirea dintre cei doi lideri a fost accelerată după ce Rusia şi-a intensificat activitatea militară în Siria. Deşi administraţia Obama a avertizat Rusia că ajutorul său militar tot mai consistent pentru preşedintele sirian Bashar al-Assad va amplifica războiul civil din Siria, Moscova a continuat să trimită trupe şi echipamente în ţara arabă.

Uşakov a declarat vineri că Siria va fi principalul punct al discuţiilor dintre Obama şi Putin, adăugând că cei doi vor atinge de asemenea şi subiectul crizei ucrainene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe