Rusia acuză SUA de încălcarea legilor internaţionale

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov. (YURI KADOBNOV / AFP / Getty Images)

Rusia este îngrijorată de încălcarea legilor internaţionale şi reglementărilor ONU de către Statele Unite, a declarat miercuri ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Lavrov a subliniat că Rusia are suficiente "motive de îngrijorare în legătură cu activitatea SUA". "Preocuparea noastră este necesitatea de a împiedica noi încălcări ale legilor internaţionale precum şi noi încălcări ale regulilor ONU", a adăugat el.

Declaraţiile lui Lavrov intervin după ce preşedintele Camerei Reprezentanţilor, John Boehner, a cerut administraţiei Obama să îşi regândească abordarea faţă de Rusia, avertizând că ţara încearcă să "refacă puterea şi influenţa" din perioada URSS şi va fi condusă în curând de un om care este nostalgic după perioada sovietică.

"Nu ne exprimăm îngrijorările prin jocul listelor, preferat în mod inexplicabil de Statele Unite, ci prin a ne adresa unor subiecte directe, precum cele evocate în timpul conflictului libian", a atras atenţia Lavrov.

În iulie, Departamentul de Stat a dat interdicţie de intrare pentru 60 de oficiali ruşi care ar fi fost implicaţi în arestarea şi moartea lui Magniţki. Serghei Magniţki, avocat, a murit într-o închisoare rusă în urma unei crize cardiace, iar apropiaţii spun că i s-a refuzat acordarea de asistenţă la timp. Decesul a fost condamnat de Occident.

În replică, şi Ministerul rus de Externe a prezentat o listă cu oficiali americani "indezirabili".

Miercuri, şeful diplomaţiei ruse le-a mai cerut oficialilor americani să discute dosarele în formatul corect şi nu prin intermediul microbloggurilor. "Înţeleg farmecul comunicării pe Twitter, dar pentru exprimarea unor sugestii oficiale, serioase, sunt folosite alte formate", a precizat el.