Rusia acuză SUA că încearcă să divizeze Siria pentru a contesta regimul lui Assad

Un înalt diplomat rus a acuzat SUA că încearcă să divizeze Siria prin susţinerea luptătorilor kurzi din nodul şi estul ţării, încercând să provoace guvernarea preşedintelui sirian Bashar al-Assad.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. (Getty Images)

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a mai acuzat SUA că “încearcă ilegal să creeze un cvasi-stat” în estul Siriei prin intermediul sprijinului americanilor acordat Forţelor Democratice Siriene kurde (SDF), potrivit Express.co.uk.

Lavrov a susţinut că SUA plănuieşte să “creeze un teritoriu care va fi un fel de prototip al unui nou stat sau va fi o nouă rundă a celui mai periculos joc cu Kurdistanul din Irak, ideea aşa-numitului Kurdistan unificat”.

El a adăugat: “Nu exclud faptul că în această zonă, SUA încearcă să menţină o situaţie încinsă încât nimeni să nu se poată relaxa.

“În astfel de ape agitate, este mult mai uşor ca ei să prindă peştele pe care şi-l doresc. Acest lucru nu a dus niciodată la ceva bun”.

Atât în Irak cât şi în Siria, SUA s-a aliat cu forţele kurde pentru a învinge grupul jihadist Statul Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIS sau Daesh).

Victoriile au dus la extinderea separatismului kurzilor în ambele ţări.

Totuşi, când kurzii irakieni au încercat anul trecut să obţină independenţa, SUA a refuzat să îi susţină din cauza alianţei sale cu guvernului irakian.

Acţiunile pentru independenţă a eşuat în cele din urmă.

În Siria, SUA a manifestat o mai mare deschidere pentru independenţa kurzilor, în condiţiile în care Washingtonul se opune guvernului lui Assad din Damasc.

Dar, în ciuda suportului oferit de americani, SDF nu a cerut prăbuşirea regimului Assad.

Consiliul Democratic Sirian, aripa politică a SDF, a intrat în negocieri cu Damascul cu scopul de a obţine o mai mare independenţă, în ciuda promisiunii lui Assad de a readuce întreaga Sirie sub controlul său prin diplomaţie sau forţă.

Ministrul sirian de Externe, Walid al-Muallem, a învinuit SUA pentru prăbuşirea discuţiilor cu Consiliul Democratic Sirian.