Rusia accelerează procesul de acordare a paşapoartelor în estul Ucrainei. Kievul fumegă

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (Getty Images)

Politicienii ucraineni şi-au exprimat nemulţumirea, miercuri, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret privind accelerarea procesării cererilor de paşapoarte ruseşti pentru persoanele care locuiesc în zone controlate în prezent de separatiştii pro-ruşi în estul Ucrainei, potrivit Deutsche Welle.

Potrivit Kremlinului, decretul afectează rezidenţii permanenţi care locuiesc în regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk şi va scurta perioada de examinare a documentelor necesare obţinerii unui paşaport rusesc.

Guvernul ucrainean a condamnat imediat măsura, unii politicieni afirmând că momentul ales urmăreşte să destabilizeze ţara, în condiţiile în care aceasta se află în procesul tranzitării de la vechea administraţie la cea nouă.

Putin a apărat decretul, susţinând că este o „problemă pur umanitară” şi că nu urmăreşte să creeze probleme noii administraţii prezidenţiale de la Kiev.

Ambasadorul Ucrainei la ONU a declarat că va cere Consiliului de Securitate al ONU să împiedice Rusia să aplice decretul.

Primul test pentru noul preşedinte

Preşedintele ucrainean ales, actorul de comedie Vladimir Zelenski, a făcut apel pentru aplicarea unor sancţiuni internaţionale suplimentare împotriva Rusiei, după semnarea decretului de către Putin.

„Aceasta este încă o confirmare clară pentru întreaga lume cu privire la rolul real al Rusiei de stat agresor, care poartă un război împotriva Ucrainei”, a precizat biroul lui Zelenski într-o declaraţie, adăugând că decretul nu apropie taberele de obiectivul principal - cel al încetării conflictului care zguduie estul Ucrainei de 5 ani.

Zelenski, care a devenit preşedinte după victoria categorică în alegerile de duminica trecută, a afirmat în timpul campaniei sale prezidenţiale că doreşte o soluţionare paşnică a tensiunilor din estul ţării.

Fostul preşedinte Petro Poroşenko a criticat la rândul său decretul Rusiei, numindu-l „un alt act fără precedent al amestecului rusesc în problemele Ucrainei” şi a acuzat Moscova că subminează procesul de pace.

De asemenea, guvernul ucrainean a cerut rezidenţilor să nu facă cereri pentru paşapoarte ruseşti.

Potrivit estimărilor ONU, aproximativ 13.000 de persoane au fost ucise de la izbucnirea conflictului din estul Ucrainei în aprilie 2014. Cu o lună mai devreme, în martie 2014, Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea. Moscova a negat informaţiile potrivit cărora i-ar ajuta pe separatişti cu bani, arme şi luptători.

Ucraina şi majoritatea celorlalte ţări ale lumii consideră anexarea Crimeei de către Rusia ca fiind ilegală.

SUA critică mişcarea

Lansând un atac asupra lui Putin, SUA a afirmat că Rusia este „foarte provocatoare”.

Morgan Ortagus, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, a declarat: „SUA condamnă decizia de astăzi a preşedintelui Putin de a oferi o cetăţenie rusească accelerată ucrainenilor care locuiesc în estul Ucrainei controlat de Rusia.”

„Rusia, prin această acţiune foarte provocatoare, îşi intensifică atacul asupra suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei.”

„Decizia preşedintelui Putin crează un obstacol serios în calea implementării acordurilor de la Minsk şi a reintegrării regiunii Donbas.”

„Acordurile de la Minsk, semnate de Rusia, cer o restaurare completă a controlului guvernului ucrainean asupra estului Ucrainei.”

„Această situaţie are loc la câteva zile după ce poporul ucrainean l-a ales pe Vladimir Zelenski drept noul preşedinte al Ucrainei.”

„Preşedintele ales Zelenski şi-a exprimat în repetate rânduri disponibilitatea de a se discuta în mod serios cu Rusia cu privire la implementarea acordurilor de la Minsk şi de a pune capăt conflictului din estul Ucrainei, care a provocat moartea a aproximativ 13.000 de persoane.”

„Acum depinde de Rusia să decidă dacă doreşte să continue să amplifice tensiunile sau să îşi respecte obligaţiile prevăzute de acordurile de la Minsk.”