Rusia accelerează modernizarea arsenalului nuclear strategic

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin.
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin. (natomission.ru)

Către 2020, Rusia intenţionează să-şi reînnoiască în proporţie de 100% Forţele nucleare strategice şi nu de 70%, aşa cum s-a plănuit iniţial, a declarat duminică seara vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care supervizează complexul militar-industrial în guvernul de la Moscova, relatează Ria Novosti.

'Formarea bazei tehnice a forţelor strategice nucleare se derulează în ritm accelerat şi, de fapt, le vom reactualiza 100% şi nu în proporţie de 70% către 2020, aşa cum plănuisem iniţial', a afirmat Rogozin, într-o declaraţie făcută la postul de televiziune Rossia-24.

Potrivit programului iniţial de modernizare a arsenalului strategic, Moscova intenţiona ca armata şi flota să fie echipate cu armament 'de ultima oară' în proporţie de 30%, iar către 2020 - în proporţie de 70%.

În acelaşi timp, Rusia are nevoie de o armată mai compactă, care dacă va fi necesar să poată efectua desant în 'orice teatru periculos de acţiuni militare'.

Referitor la noile tipuri de arme, Rogozin s-a limitat să spună că 'trebuie să păstrăm câte ceva în secret pentru a surprinde în cel mai critic moment'.

Reforma armatei ruse începută în 2008 s-a dovedit cea mai de anvergură din întreaga istorie postsovietică. A fost schimbat semnificativ sistemul de comandă şi de control militar, a fost redus numărul militarilor în armata rusă, optându-se pentru un mai mare grad de profesionalism şi mobilitate. A scăzut numărul recruţilor şi a crescut cel al militarilor angajaţi prin contract. Cel mai important însă, în opinia autorităţilor ruse, s-a reuşit adoptarea unui program de reînarmare, fără precedent, până în 2020. Ponderea noilor echipamente a crescut în această perioadă până la 16%, iar, până în 2020, este de aşteptat să fie de 70%.

'Statul alocă în acest scop (pentru reînarmare) o mulţime de bani. Fonduri uriaşe. Vreau să reamintesc că, în 2003, bugetul total la apărare a fost de 600 miliarde de ruble (aproximativ 20 de miliarde de dolari). În acest an, după ultima ajustare a bugetului general al Ministerului Apărării cheltuielile (cu apărarea) se vor ridica la 2,3 trilioane de ruble', a declarat recent preşedintele Vladimir Putin, într-o reuniune cu responsabili din industria apărării.

În 2014, Ministerul rus al Apărării intenţionează să înlocuiască vechile echipamente cu arme noi şi tehnologii avansate în proporţie de 30%, în special se are în vedere modernizarea Forţelor strategice de rachete RVSN cu sisteme de apărare antirachetă 'Yars'. În plus, două brigăzi de rachete ale infanteriei ruse urmează să fie dotate cu sisteme de rachetă Iskander, iar două regimente cu rachete sol-aer avansate S-400.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe