Rusia a lansat noua rachetă intercontinentală cu focoase multiple (Video)

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (ALEXEY DRUZHININ / AFP / Getty Images)

Continuă probele de forţe ale Rusiei lui Vladimir Putin care vrea să se întoarcă la superputerea din epoca sovietică. Zilele trecute (înregistrarea video a fost lansată pe 23 decembrie) a fost testată cu succes o nouă rachetă intercontinentală cu focoase multiple (poate transporta până la 6 bombe atomice care pot lovi şase obiective diferite), informează marţi agenţia GI.

Este vorba despre RS-24 "Yars" (cod NATO SS-29), cu o gamă de 12.000 km. Racheta, destinată să formeze cea mai mare parte din arsenalul de rachete termonucleare ruseşti prin înlocuirea actualelor "Topol", a fost lansată de"cosmodromul din Plesetsk (situat la 800 de kilometri nord de Moscova) iar testările efectuate (fără arme) au centrat cu atenţie obiectivele lor din Kura, în Kamceatka", a declarat colonelul Igor Yegorov de la comanda strategică rusă. Începând cu 2014, rachete Yars vor începe să le înlocuiască pe cele vechi.

Putin ţine să îşi arate "puterea" în domeniul militar. Liderul de la Kremlin a dezminţit informaţia apărută pe 14 decembrie în presa germană, conform căreia Rusia a instalat rachete Iskander în Kalingrad, la 527 de kilometri de Berlin, ca ripostă la proiectul scutului antirachetă NATO ce urmează a se implementa în Europa (inclusiv la Deveselu- România) cu scopul de a proteja ţările membre NATO de eventuale atacuri pe calea aerului dinspre Iran sau Coreea de Nord.

Vladimir Putin a declarat că nu a adoptat, "pentru moment", o asemenea decizie, "calmaţi-vă", subliniind însă că "amplasarea elementelor de apărare antirachetă în Europa creează un pericol real la adresa Rusiei, iar ţara este nevoită să reacţioneze la această situaţie" precizând că, într-adevăr, una dintre variantele de răspuns la scutul NATO (care nu ar fi necesar, crede Putin) este amplasarea de rachete tactice Iskander în ţinutul Kaliningrad, dar Iskander ar fi doar un prim răspuns, Rusia fiind "capabilă" de mult mai mult:

„Iskander nu este singurul mod de apărare şi reacţie, este doar unul dintre elementele posibilului răspuns. Deşi, în segmentul său, este una dintre cele mai eficiente arme din lume” a ameninţat Putin.

Notă: Înregistrarea video este vizibilă pe pagina originală Epoch Times România sau la adresa http://www.youtube.com/watch?v=AW0Im7c5odI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe