Rusia: a fost descoperit un „Mowgli" siberian

Raze de lumina.
Raze de lumina. (www.paulaflorescu.ro)

Ruşii au aflat recent, cu surprindere, că au un compatriot care a trăit aproape o viaţă întreagă în sălbăticie, rupt de civilizaţie şi de semenii săi. În orăşelul Belokuricha, a apărut un tânăr care a locuit timp de 16 ani în pădure împreună cu părinţii lui, fără să se întâlnească niciodată cu alte persoane.

Mass-media rusă l-a numit „Mowgli din Siberia", deoarece, precum celebrul personaj din „Cartea Junglei" a lui Rudyard Kipling, şi-a petrecut viaţa prin păduri. Băiatul, al cărui nume întreg nu a fost încă dezvăluit, dar care spune că se numeşte Odzhan, a fost descoperit de către autorităţile din fosta Uniune Sovietică la Belokuricha, un oraş de 14.000 de locuitori din teritoriul Altaj, în partea de sud-vest a Siberiei.

Odzhan a povestit că şi-a petrecut ultimii 16 ani de viaţă în pădurea siberiană, împreună cu părinţii săi care l-au părăsit în luna mai a acestui an.

Autorităţile spun că „băiatul sălbatic", care se exprimă cu dificultate, a dezvăluit că este născut în 1993 şi că s-a retras împreună cu familia sa în pădure. De atunci, el a trăit într-o baracă şi aici şi-a petrecut întreaga adolescenţă, fără să meargă la şcoală. Părinţii au fost cei care s-au ocupat de educaţia sa şi Odzhan cunoaşte chiar şi un pic de limba engleză. La începutul verii Odzhan, în vârstă de 20 de ani, a decis să călătorească înspre oraşul Belokuricha, deoarece i-a fost teamă că nu va putea supravieţui de unul singur iernii siberiene ce va urma.

Nu a rezistat însă mult în oraş. După ce s-a prezentat autorităţilor locale, băiatul, care pare într-o formă bună de sănătate, s-a întors la adăpostul lui în pădure, trecând peste frica de iarna grea. Acolo şi-a regăsit părinţii şi... un reporter de la Times din Siberia, care a reuşit să–i ia un interviu: ” Noi trăim bine în pădure - a declarat "Mowgli", subliniind că nu vrea să se întoarcă în oraş - Suntem cu adevărat foarte fericiţi aici. Pentru a supravieţui, vindem ciuperci şi picturi ale tatălui meu".

Alexandru, tatăl „ băiatului sălbatic", este sigur că mediul în care trăieşte nu îl dezavantajează pe băiatul său. „Faptul că nu s-a dus la şcoală nu este important - explică tatăl - Programele noastre şcolare sunt mult mai bune decât cele urmate în şcolile moderne. În plus, băiatul a învăţat chiar şi limba engleză".

Autorităţile ruse au contactat instanţa locală pentru a obţine documentele şi identificarea tânărului: „Pare o persoană normală, care este în stare bună de sănătate - a declarat pentru mass-media rusă procurorul local Roman Fomin - Singurul detaliu care sare în ochi este faptul că vorbeşte foarte lent, deoarece în ultimii ani a comunicat într-adevăr doar cu câţiva oameni.

Scurta lui incursiune în lumea civilizată a fost explicată prin frica de a nu fi capabil să treacă prin iarnă fără părinţii lui. Cât despre alegerea de a trăi în pădure pe care părinţii său au facut-o cu 16 ani în urmă, aceasta, cred specialiştii, a fost o opţiune conştientă fără motivaţii speciale sau religioase".