Rusia a falimentat în mod deliberat Yukos, s-a pronunţat o instanţă olandeză

Rusia a forţat în mod deliberat gigantul petrolier Yukos să intre în faliment în 2006, conform deciziei unei curţi de apeluri din Olanda. Sentinţa ar putea fi utilă foştilor acţionari ai filialei olandeze, Yukos Finance BV.
Mihail Hodorkovsky
Mihail Hodorkovsky (JOHN MACDOUGALL / AFP / Getty Images)

Curtea de Apeluri din Amsterdam a anunţat marţi că Rusia a impus impozite mult prea mari companiei Yukos, deţinută la un moment dat de Mihail Hodorkovski, un critic exilat al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Un lichidator numit să vândă acţiunile companiei nu a avut dreptul să facă acest lucru, a concluzionat instanţa ca parte a unei îndelungate bătălii asupra activelor filialei Yukos Finance BV.

Decizia curţii olandeze a fost apreciată de un grup de acţionari condus de fostul director general al Yukos, Steve Theede.

Sentinţa instanţei olandeze “a expus gradul în care Federaţia Rusă va interveni pentru a manipula procesul legal şi pentru a ignora aplicarea legii”, a precizat Theede.

Hodorkovski în vizorul Kremlinului

Organizaţia Rusia Deschisă a lui Mihail Hodorkovski a fost vizată recent de autorităţile ruse, iar poliţia i-a percheziţionat în 27 aprilie birourile din Moscova.

Poliţia a confiscat echipamente şi aproximativ 100.000 de pliante printate pentru protestele recente anti-guvernamentale din Rusia. Protestele anticorupţie au fost declanşate după ce liderul opoziţiei Alexei Navalni l-a acuzat într-un documentar pe premierul rus Dmitri Medvedev de corupţie şi deţinerea în secret a mai multor locuinţe de lux. Premierul rus a respins acuzaţiile.

Maria Baranova, purtătoare de cuvânt a Fundaţiei Rusia Deschisă, a declarat că poliţia moscovită nu a prezentat niciun mandat de percheziţie şi că personalului biroului i s-a cerut să nu părăsească locaţia.

De altfel, tot în luna aprilie, procurorul general al Rusiei a etichetat Rusia Deschisă (Otkrytaya Rossia), Institutul Rusiei Moderne şi Mişcarea Civică a Rusiei Deschise – toate fiind ONG-uri înfiinţate sau asociate cu proeminentul critic al Kremlinului Mihail Hodorkovski – ca fiind “indezirabile”.

Decizia a fost luată pe baza unei legi ruseşti controversate care plasează în ilegalitate grupurile străine sau ONG-urile acuzate de “interferenţă politică”.

Grupul pentru drepturile omului Amnesty Internaţional a declarat că mişcarea marchează primul caz în care un grup înfiinţat de ruşi şi care funcţionează doar în Rusia a fost plasat pe lista “indezirabililor”.

“Autorităţile ruse au depus eforturi continue timp de mulţi ani pentru a crea cel mai ostil mediu posibil pentru societatea civilă. Activitatea Rusiei Deschise a fost un obstacol imens pentru ei, fie că a fost vorba de apărarea drepturilor omului, susţinerea candidaţilor independenţi în alegeri de la diferite niveluri sau pentru că a acţionat ca o entitate media. Prin interzicerea acestei organizaţii, ei [cei din Kremlin] cred că au depăşit acest obstacol”, a declarat Serghei Nikitin, directorul filialei ruseşti a Amnesty.