Rusia a extins embargoul pentru importurile alimentare asupra unor state non-UE

Dmitri Medvedev
Dmitri Medvedev (ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AFP / Getty Images)

Rusia a adăugat câteva naţiuni non-UE pe o listă de ţări din care sunt interzise importurile de produse alimentare, măsură adoptată drept represalii la adresa sancţiunilor impuse de Occident împotriva Moscovei datorită implicării sale în conflictul ucrainean.

Premierul rus Dmitri Medvedev a anunţat decizia joi în timpul unei întâlniri a Cabinetului său, susţinând că noile ţări adăugate pe listă s-au alăturat la rândul lor sancţiunilor UE impuse împotriva Rusiei.

„De acum înainte lista – care deja include UE, Australia, Canada, Norvegia şi SUA şi care a interzis aprovizionarea cu unele produse agricole din aceste ţări începând cu august 2014 – a fost extinsă la Albania, Muntenegru, Islanda şi Liechtenstein şi, supusă unor condiţii speciale, la Ucraina”, a declarat Medvedev.

Premierul rus a notat că importurile de produse alimentare din Ucraina vor intra în vigoare dacă guvernul de la Kiev va susţine capitolul economic al Acordului de Asociere cu UE ce a fost semnat în iunie 2014.

Moscova a fost supusă unei serii de sancţiuni economice din partea UE şi SUA pentru implicarea sa în conflictul separatist din estul Ucrainei şi pentru anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014. Rusia neagă orice implicare în conflictul separatist.

La sfârşitul lunii iunie, blocul european a decis să extindă sancţiunile împotriva Rusiei până la 31 ianuarie 2016 iar sancţiunilor împotriva peninsulei Crimeea precum şi a oraşului port Sevastopol până în 23 iunie 2016.

În plus, Ucraina, Albania, Muntenegru, Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Georgia şi-au exprimat susţinerea pentru prelungirea sancţiunilor economice împotriva Rusiei.

Interdicţia Rusiei asupra importurilor alimentare, care acoperă produse precum carne, lactate, fructe şi legume, va rămâne în vigoare până în august 2016.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe