Rusia: A doua săptămână cu demonstraţii masive după ce Kremlinul arestează un guvernator iubit de public

Demonstraţii masive în Khabarovsk
Demonstraţii masive în Khabarovsk (Dmitry Morgulis\TASS via Getty Images)

Zeci de mii de ruşi au ieşit la un marş în oraşul Khabarovsk din cauza arestării unui guvernator regional pentru crimă. Evenimentul a marcat cea de-a doua săptămână de proteste împotriva Kremlinului.

Guvernatorul Serghei Furgal a fost arestat pe 9 iulie şi înlocuit rapid, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a numit un succesor în funcţie, potrivit Time.

Protestatarii susţin că acuzaţiile împotriva lui Furgal sunt nefondate şi că guvernatorului arestat ar trebui să i se permită să continue procesul în libertate. El este acuzat de implicarea în uciderea mai multor oameni de afaceri în 2004 şi 2005, pe vremea când făcea afaceri în industria lemnului şi a metalelor, acuzaţii pe care Furgal le-a negat.

„Oamenii sunt jigniţi”, a spus protestatarul Dmitri Kacealin, citat de Time. "Eu cred că oamenii ies pe stradă pentru că simt că votul lor în alegerile din 2018 a fost furat".

Spre deosebire de Moscova, unde Poliţia reacţionează rapid pentru a dispersa protestele neanunţate ale opoziţiei, autorităţile nu au intervenit în Khabarovsk, aparent aşteptându-se ca nemulţumirea să se diminueze cu timpul.

Însă protestele zilnice, care devin masive la sfârşit de săptămână, continuă de două săptămâni, reflectând furia împotriva incidentului, considerat de mulţi locuitori drept o lipsă de respect a Moscovei faţă de rezultatul alegerilor şi nemulţumire faţă de domnia lui Vladimir Putin.

Încercările oficialilor locali de a descuraja participarea la demonstraţii, avertizând despre riscul de infecţie cu virus Wuhan, au eşuat, potrivit Time.

Furgal, parlamentar în Partidul Liberal-Democrat, naţionalist, a câştigat alegerile guvernamentale în 2018, în ciuda faptului că s-a abţinut de a face campanie şi şi-a susţinut public rivalul, care avea sprijinul Kremlinului.

Victoria lui Furgal în alegeri în ciuda tuturor acestor lucruri a reprezentat o palmă uriaşă pentru oamenii administraţiei lui Vladimir Putin, Partidul Rusia Unită, care a pierdut tot mai mult controlul asupra guvernatorilor şi administraţiilor locale în ultimii câţiva ani.

Furgal şi-a câştigat reputaţia de „guvernator al oamenilor”, reducându-şi salariul, ordonând vânzarea unui iaht scump pe care administraţia anterioară îl cumpărase şi oferind noi subvenţii populaţiei.

„Vrem să-l protejăm pe Furgal”, a spus Evghenia Selina, care s-a alăturat protestului de sâmbătă. „Dacă nu l-am fi ales, el ar fi trăit în linişte cu familia şi ar fi lucrat în Duma de Stat. Ar fi avut o viaţă normală relatează Time.

Succesorul lui Furgal ales de Putin - Mihail Degtiariov - este, de asemenea, un membru al Partidului Liberal-Democrat. Alegerea sa este făcută aparent pentru a încerca să calmeze localnicii în legătură cu schimbarea conducerii şi evoluţia cazului lui Furgal.

Degtiariov, conştient de lipsa popularităţii sale, a refuzat până acum să se adreseze protestatarilor şi a fugit sâmbătă din oraş, motivul oficial fiind "o inspecţie a regiunii".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe