Ruşi omorâţi în lupte cu forţele susţinute de SUA în Siria

Soldaţi ruşi în Siria.
Soldaţi ruşi în Siria. (Vasily Maximov/AFP/Getty Images)

În timpul luptelor care au avut loc în această lună în Siria între forţele coaliţiei conduse de SUA şi forţe loiale guvernului din Damasc au murit şi luptători ruşi, au afirmat luni colegi ai acestora, precizează Reuters.

Un oficial american a declarat că peste 100 de luptători aliaţi cu preşedintele sirian Bashar al-Assad au murit atunci când coaliţia condusă de SUA şi forţele locale susţinute de coaliţie au respins un atac masiv în noaptea de 7 februarie.

Serghei Şoigu, ministerul rus al Apărării, a declarat la momentul respectiv că miliţiile loiale regimului sirian implicate în incident au desfăşurat misiuni de recunoaştere şi că niciun soldat rus nu s-ar fi aflat în zonă.

Dar cel puţin doi ruşi care luptau neoficial alături de forţele pro-Assad au fost ucişi în incidentul din provincia Deir al-Zor, au declarat luni pentru Reuters colegi de-ai lor.

Unul dintre cei doi bărbaţi ucişi se numea Vladimir Loginov, un cazac din enclava rusă Kaliningrad. Maxim Buga, un lider al comunităţii cazace de acolo, a afirmat că Loginov a fost ucis în 7 februarie, împreună cu alţi câţiva “zeci” de luptători ruşi.

Celălalt bărbat ucis în Deir al-Zor se numea Kirill Ananiev, descris ca un naţionalist radical rus. Alexander Averin, un purtător de cuvânt al partidului naţionalist cu care avea legături Ananiev, a declarat pentru Reuters că acesta din urmă a fost ucis în bombardamente în aceleaşi lupte din 7 februarie.

Reuters nu a putut să confirme independent decesul niciunuia dintre cei doi ruşi.

Rusia are, însă, o tradiţie de a ascunde moartea combatanţilor pe care îi trimite în zone de conflict. Unul dintre scandalurile recente legate de acest aspect a fost cauzat de muşamalizarea militarilor căzuţi în timpul luptelor din Ucraina.

Grigori Iavlinski, un politician liberal veteran care candidează pentru preşedinţia rusă în luna martie, i-a cerut preşedintelui Vladimir Putin să dezvăluie numărul de cetăţeni ruşi ucişi în Siria şi circumstanţele morţilor acestora.

“Dacă sunt ucişi un număr mare de cetăţeni ruşi, atunci oficialii relevanţi, inclusiv comandantul suprem al forţelor noastre armate (Putin, n.r.), sunt obligaţi să spună ţării despre acest lucru şi să decidă cine este responsabil pentru această situaţie”, a afirmat Iavlinski într-o declaraţie publicată de partidul său din opoziţie, Iabloko.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe