Rus acuzat de încercarea de a obţine manuale de utilizare pentru avionul american F-16 ar putea pleda vinovat

Avion de vânătoare american F-16
Avion de vânătoare american F-16 (Wikipedia.org)

Un programator rus acuzat de autorităţile americane că a încercat să obţină manuale de utilizare şi materiale de instruire pentru avioanele de vânătoare F-16 va renunţa la un proces programat cu juraţi în favoarea unei pledoarii, potrivit RFE/RL.

Oleg Tişchenko va fi condamnat în 19 iunie de un tribunal din statul american Utah imediat după pledoaria sa, potrivit documentelor juridice depuse joi la dosar.

Noile documente indică faptul că Tişchenko ar putea pleda vinovat la unele sau la toate acuzaţiile formulate împotriva sa. Iniţial, rusul a pledat nevinovat şi procesul a fost stabilit pentru 19 august.

Dacă va fi găsit vinovat, el ar putea primi până la 10 ani de închisoare.

Ambasada rusă din Washington şi-a exprimat luna trecută îngrijorarea privind cazul lui Tişchenko, care are loc după condamnarea Mariei Butina la 18 luni de închisoare pentru conspiraţia de a acţiona ca agent al unui oficial străin.

Procurorii americani pretind că Tişchenko a postat în 2011, pe un forum de jocuri video, mesaje în care susţinea că este în căutare de ajutor pentru achiziţionarea de manuale pentru avioanele de luptă americane.

Tişchenko, care a lucrat pentru o companie hi-tech ce produce simulatoare de zbor, a afirmat că a dorit să obţină manualele pentru a ajuta la îmbunătăţirea designului lor, potrivit documentelor instanţei.

Cetăţenilor străini nu li se permite să cumpere aceste manuale, care de altfel sunt disponibile pe eBay.

Un bărbat din Texas a cumpărat manualele pentru Tişchenko şi i le-a expediat, potrivit documentelor instanţei.

Presa a relatat că şi texanul a fost pus sub acuzare, însă ulterior acuzaţiile împotriva sa au fost retrase.

Se pare că Tişchenko a obţinut manuale pentru alte avioane de vânătoare, pe care apoi le-a vândut pe eBay unor cumpărători din Cipru, Japonia, Olanda, Australia, Germania şi Taiwan.

Tişchenko a fost inculpat în 2016, dar a fost arestat abia în luna martie a acestui an, când autorităţile georgiene l-au reţinut şi extrădat.