Rulouri de piept de curcan în sos de roşii


Rulouri de piept de curcan în sos de roşii.
Rulouri de piept de curcan în sos de roşii. (Mioara Stoica/Epoch Times România)

Suntem în plină vară şi în grădini sau pe tarabe se găsesc legume sănătoase, printre ele numărându-se şi dovlecelul.

Pe numele lui ştiinţific Curcubita pepo, este originar din Mexic, unde se pare că era folosit în alimentaţie încă de acum 7.000 de ani. În Europa au fost aduşi de turci şi de italieni, ulterior răspândindu-se pe tot globul. La noi, cea mai întâlnită specie este cea cu coajă verde deschis, dar mai sunt şi dovlecii italieneşti, cu coaja verde închis, numiţi zucchini.

Dovleceii comestibili se consumă când sunt mici, iar sâmburii nu sunt copţi, ci abia formaţi. Cu toate că au 95% apă, în pulpa şi în coaja lor se află şi 1% proteine, 4% carbohidraţi, plus foarte mici cantităţi de grăsimi. La 100 g de dovlecel găsim: un miligram de sodiu, 270 mg de potasiu, 15 mg de calciu, 30 mg de fosfor, fier, zinc, 230 mg de vitamina A, câte 0,05 mg din vitaminele B1, B2 şi cantităţi mari de vitamina B9, 10 mg de vitamina C. Seminţele conţin 35% ulei gras, fitosterine, lecitină, enzime. 300 g de dovlecel asigură necesarul zilnic de fosfor şi potasiu, aproape dublul necesarului zilnic de vitaminele A şi B9 şi jumătate din necesarul zilnic de magneziu.

Pentru rulourile de curcan cu dovlecel aveţi nevoie de următoarele:

Ingrediente pentru 4 persoane:

500 g de piept de curcan tăiat felii

100 g de roşii tăiate cubuleţe

2 cepe verzi tăiate mărunt

1 morcov tăiat mărunt

1-2 tulpini de ţelină tăiate mărunt

2 dovlecei

2 linguri de ulei

120 ml de vin alb sec

sare şi piper

Preparaţi feliile de curcan bătându-le delicat cu ciocanul pentru şniţele.

Se folosesc dovlecei tineri şi subţiri, de maxim 20 cm lungime. Mai întâi dovlecelul se spală bine cu apă rece, apoi se îndepărtează ambele capete. Se taie pe lung fâşii subţiri de dovlecel cu ajutorul unei lame de curăţat legume. Pentru a le face flexibile, feliile se presară cu sare şi se lasă deoparte să se înmoaie. Pentru asamblarea rulourilor, se ia câte o felie de dovlecel peste care se aşează o felie de piept de curcan şi se rulează împreună în aşa fel încât inelul de dovlecel să fie la exterior iar carnea la interior. Rulourile se fixează cu o scobitoare.

Încălziţi ulei într-o cratiţă care poate fi folosită şi în cuptor, puneţi ceapa, morcovul, tulpina de ţelină şi înăbuşiţi pentru 2-3 minute la foc mic, amestecând din când în când. Adăugaţi rulourile de curcan şi lăsaţi-le să se rumenească pentru aproximativ 3-4 minute. Turnaţi vinul alb peste amestec şi fierbeţi totul până se evaporă vinul.

Adăugaţi roşiile tăiate cubuleţe, sare şi piper după gust, după care puneţi preparatul în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Lăsaţi în cuptor pentru încă 10 minute.

Se servesc calde, garnisind după gust cu frunze de pătrunjel.