Rubla rusească continuă să scadă, urmând traseul negativ al preţurilor la petrol

Economia rusă se confruntă în continuare cu mari provocări. Luni, preţul la petrol a scăzut sub pragul de 28 de dolari pe baril în Asia şi, din acest motiv, rubla rusească a scăzut cu 1,3%, ajungând la 78,6 în faţa dolarului american.

Ruble ruseşti şi dolari americani.
Ruble ruseşti şi dolari americani. (Captură Foto)

Rubla a scăzut puternic luni dimineaţă în condiţiile în care preţul la petrol a coborât sub pragul de 28 de dolari pe baril, înrăutăţind perspectivele de viitor ale economiei ruseşti lovită de recesiune.

Moneda rusească a scăzut cu 1,3% la aproximativ 78,6 în faţa dolarului american în cursul sesiunii de dimineaţă a tranzacţiilor.

Declinul rublei se datorează scăderii preţului la petrol, care a coborât luni sub pragul de 28 de dolari pe baril în Asia pentru prima dată în peste 12 ani, după ce sancţiunile occidentale asupra Iranului au fost ridicate, permiţând Teheranului să îşi reia exporturile de petrol.

“Scăderea preţului la petrol s-a datorat ridicării sancţiunilor vestice impuse asupra Iranului”, a declarat Daniel Ang, analist la Phillip Futures, pentru agenţia de ştiri AFP. “Acest lucru înseamnă că ne vom comfrunta cu o cantitate şi mai mare de petrol după ce exporturile de petrol iranian vor reintra pe piaţă”.

Rapida devalorizare a rublei reflectă importanţa exporturilor de petrol pentru economia rusă. Jumătate din veniturile bugetare ale Rusiei provin din industria energetică, iar actualul plan de cheltuieli guvernamentale este bazat pe premisa unui preţ mediu de 50 de dolari pe barilul de petrol în 2016.

În cadrul unei serii de întâlniri de urgenţă, desfăşurate în săptămânile recente, guvernul rus a promis că va reduce cu 10% cheltuielile în multe domenii, deşi sectoarele social şi al apărării vor fi probabil protejate.

Economia rusă s-a redus cu 3,7% anul trecut şi oficialii ruşi au avertizat că aceasta se va diminua din nou în acest an dacă preţul la petrol nu îşi va reveni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie