Roxana Wring: Rechinii imobiliari devastează patrimoniul bucureştean. Cazul Visarion 8, din Capitală

Imobilul din strada Visarion, nr.8, inainte de a fi demolat bucata cu bucata.
Imobilul din strada Visarion, nr.8, inainte de a fi demolat bucata cu bucata. (Internet)

Roxana Wring, preşedinte USR Bucureşti şi consilier în Consiliul General al municipiului Bucureşti (CGMB), acuză că rechinii imobiliari au dat încă o lovitură în Capitală. Mai exact, consiliera semnalează cazul imobilului din strada Visarion, nr. 8 - Bucureşti, care în decursul a 10 ani a fost demolat bucată cu bucată, în absenţa unei autorizaţii de demolare.

„Încă o lovitură dată de rechinii imobiliari! Urmăresc de ani de zile ce se întâmplă cu imobilul din Visarion 8 şi pot spune că este un caz emblematic pentru devastarea patrimoniului bucureştean. În 10 de ani, această clădire a fost pusă la pământ. Nu deodată, ci treptat, bucată cu bucată. Priviţi imaginile care ilustrează articolul de pe Hotnews ca să înţelegeţi modul de operare. Acolo unde era o casă cu personalitate va răsări un bloc de patru etaje.

Clădirea Visarion 8 face parte din ansamblul istoric Bulevardul Lascăr Catargiu. În 2007, Primăria Sectorului 1 a emis un PUD (Plan Urbanistic de Detaliu), dar Comisia monumentelor istorice a refuzat să avizeze desfiinţarea imobilului. Pentru că nu au avut autorizaţie pentru desfiinţare, proprietarii au lăsat clădirea să se degradeze. A fost şi un incendiu suspect acolo şi diverse etape de demolări parţiale. Eu însămi am sesizat la un moment-dat Poliţia pentru că imobilul era demolat pe furiş”, a scris liderul USR pe pagina sa de Facebook.

Potrivit Roxanei Wring, „se pare că proprietarii au venit cu un document de la Cadastru care atestă că terenul ar fi liber de construcţii, ceea ce este extrem de suspect pentru că, [...] pentru vechiul imobil nu a fost emisă niciodată o autorizaţie de desfiinţare”.

„În baza documentului de la Cadastru, Primăria Capitalei a emis o Autorizaţie de construire pentru un bloc de 4 etaje. Cred că această Autorizaţie este nelegală şi cred că judecătorii ar trebui să tranşeze acest caz. Altfel, riscăm să asistăm la consfinţirea unui mod ”legal” de a încălca legea în privinţa clădirilor de patrimoniu şi a zonelor protejate. Dacă s-ar permite ridicarea unui bloc pe locul vechiului imobil, atunci ar însemna că orice clădire poate fi demolată pe furiş, fără să mai fie nevoie de vreo autorizaţie şi că pe terenul astfel ”eliberat” orice investitor va putea construi fără nicio problemă. Ceea ce este şi ilegal şi periculos pe termen lung pentru oraş”, a conchis consilierul USR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne