Rosselhoznadzor a ridicat restricţiile impuse unor combinate din Moldova

(PHILIPPE HUGUEN / AFP / Getty Images)

Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară (Rosselhoznadzor) a ridicat restricţiile asupra livrărilor de carne pe piaţa rusă impuse unor combinate din Republica Moldova. Decizia a fost luată la patru zile după ce o echipă de experţi de la Moscova a inspectat patru întreprinderi moldoveneşti care exportă produse de origine animală pe piaţa statelor membre ale Uniunii Vamale Eurasiatice, informează Moldpres.

Potrivit Serviciului fitosanitar rus, carnea pe care întreprinderea din raionul Drochia o livra în Federaţia Rusă, a fost supusă unui control de laborator sporit, după ce în unele loturi, s-a depistat depăşirea numărului admisibil de microorganisme mezofile aerobe şi facultativ anaerobe.

Tot un regim de control de laborator sporit a fost aplicat, din luna iulie, şi pentru carnea de vită provenită de la întreprinderea din Bardar, după ce într-un lot al acesteia, au fost depistate bacterii din grupul colibacililor.

Timp de cinci zile o comisie mixtă a instituţiilor similare din Federaţia Rusă şi Belarus a inspectat săptămâna trecută şi monitorizat în comun cu specialiştii locali, patru ferme şi un abator. Experţii nu au oferit comentarii la încheierea vizitei, la 17 octombrie. Rezultatele inspecţiei vor fi prezentate oficial Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) după examinarea raportului final de către Serviciul Federal, a menţionat pentru MOLDPRES un reprezentant al ANSA.

În acest an, din diferite motive au fost înregistrate mai multe cazuri de stopare temporară a exporturilor de carne şi produse din carne realizate de producători din Republica Moldova pe piaţa rusă.

Peste 10 întreprinderi moldoveneşti au dreptul să exporte produse zootehnice pe piaţa Rusiei.