Rospotrebnadzor emite pretenţii faţă de îndeplinirea de către Moldova a condiţiilor impuse de inspecţia sanitară rusă

Îmbuteliere de vinuri.
Îmbuteliere de vinuri. (MARTIN BERNETTI / AFP / Getty Images)

Rospotrebnadzor anunţă că problema reluării treptate a exporturilor vinurilor moldoveneşti pe piaţa rusă va fi pusă doar după ce partea moldovenească va asigura calitatea şi inofensivitatea producţiei, ce urmează să fie livrată în Federaţia Rusă. Oficiali de la Ministerul Agriculturii al RM declară însă că vinificatorii moldoveni s-au conformat condiţiilor pe care le-a cerut inspecţia sanitară rusă şi au prezentat materialele de rigoare.

Republica Moldova nu a reacţionat în niciun fel la observaţiile privind asigurarea calităţii producţiei, condiţie esenţială pentru reluarea exporturilor pe piaţa rusă, se spune într-un comunicat al inspecţiei sanitare ruse, plasat astăzi pe site-ul oficial al instituţiei.

“În decembrie Rospotrebnadzor a expediat Ministerului Agriculturii de la Chişinău o serie de recomandări privind asigurarea calităţii şi inofensivităţii producţiei alcoolice, însă până în prezent partea moldovenească nu a luat măsurile corespunzătoare privind asigurarea standardelor de calitate”, mai menţionează inspecţia sanitară rusă.

Potrivit acesteia, în materialele prezentate de către Ministerul Agriculturii în noiembrie 2013 în vederea deblocării exporturilor lipsea informaţia privind “măsurile concrete şi acţiunile ce au fost întreprinse de partea moldovenească în vederea asigurării calităţii şi inofensivităţii producţiei, măsurile de protecţie la utilizarea pesticidelor în vii, identificarea posibilelor cauze ce au dus la apariţia dibutilftalaţilor în produsele vitivinicole, precum şi consolidarea controlului asupra calităţii producţiei”.

Ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, a declarat pentru MOLDPRES că de fiecare dată cerinţele înaintate de către Rospotrebnadzor au fost examinate cu minuţiozitate. „Ne-am conformat tuturor cerinţelor, am expediat materialele solicitate. Am fost personal la Moscova pentru a înmâna pachetul de documente şefului inspecţiei sanitare ruse, însă acesta a evitat să se întâlnească cu noi. Toate încercările, inclusiv prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova la Moscova, de a avea o întrevedere cu şefa Rospotrebnadzor şi a prezenta personal materialele solicitate au fost zadarnice”, a mai spus ministrul.

Moscova a stopat pe deplin importul de băuturi alcoolice din Republica Moldova la 10 septembrie 2013.

Acest blocaj şi incertitudinea referitoare la decizia finală privind reluarea exporturilor este utilizat ca instrument de presiune asupra instituţiilor moldoveneşti pentru a obţine concesii de ordin politic şi economic, sunt de părere mai mulţi experţi economici. Potrivit acestora, se repetă situaţia din 2006-2007, când prin răspunsuri evazive, fără argumente deblocarea exporturilor a fost amânată cu un an. Specialişti europeni, care au vizitat Centrul de verificare a calităţii producţiei alcoolice s-au convins că în Republica Moldova controlul este mai strict decât în UE.

Şeful Centrului de cercetare a pieţei de băuturi alcoolice din Rusia, Vadim Drobiz, declara că după parafarea Acordului de Liber Schimb cu UE procedurile de import vor fi revăzute. E clar că procedurile de import-export din Republica Moldova şi Georgia vor trebui să fie similare cu cele din UE, totul se va lua de la început, afirma expertul Vadim Drobiz. Unii oficiali de la Moscova au recunoscut că decizia privind introducerea embargoului la importul de vinuri moldoveneşti pe piaţa rusă a fost una politică.

Potrivit estimărilor Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, după introducerea embargoului în 2006 pierderile anuale se ridicau la 300 de milioane de dolari SUA, acum pierderile ar fi de 40 de milioane de dolari anual.

Pe de altă parte, Rospotrebnadzor anunţă că continuă importurile din regiunea transnistreană şi autonomia găgăuză. În şase luni 2014, din Transnistria au fost importate 62 de loturi de producţie alcoolică în volum de 185 de mii de litri, iar din UTA Găgăuz-Yeri au fost livrate 73 de loturi de vinuri în volum de 229 de mii de litri şi 69 de loturi de vin în vrac în volum de 1,60 milioane de litri. Toată producţia corespunde cerinţelor de calitate şi inofensivitate, a remarcat Rospotrebnadzor.