Românul Tibi Uşeriu, primul om care câştigă a doua oară cursa cea mai dură de pe planetă: Ultra-maratonul de la Cercul Polar

Bistriţeanul Tiberiu Uşeriu, primul român care a câştigat anul trecut Ultramaratonul Arctic, a trecut din nou, primul linia de sosire a celei mai dificile curse din lume.
Tibi Uşeriu a doua oară campion mondial la Ultra-maratonul de la Tuktoyaktuk, Cercul Arctic, Canada!
Tibi Uşeriu a doua oară campion mondial la Ultra-maratonul de la Tuktoyaktuk, Cercul Arctic, Canada! (facebook)

Update 17 martie: „Felicitări lui Tibi- câştigătorul ediţiei 2017 a Likeys 6633 Arctic Ultra - 350 mile (566Km). Tibi a trecut linia la 01.25. am (ora Canadei)”, a anunţat acum 30 de minute organizatorii canadieni ai Ultra-maratonului de la Cercul Polar, Tuktoyaktuk. Adică, vineri, la 9.25 dimineaţa, ora noastră.

Este vorba de competiţia 6633 Arctic Ultra- „cea mai dură, cea mai geroasă şi prin vânturile cele mai puternice”, după cum o caracterizează organizatorii.

A existat un moment de mari emoţii pentru toată lumea, în ultimele două zile ale cursei, după ce Tibi a anunţat că rănile de la degete, provocate de degerături, s-au infectat. Mai erau 80 de km, aşa că Tibi n-a renunţat. Acum se află sub îngrijirile medicilor.

Pe locul doi se situează scoţianul Roddy Riddle, un concurent remarcabil, care, deşi diagnosticat cu diabet de tip 1, şi-a înfruntat şi el limitele umane, din nou în cursa de anul acesta.

Ultra-maratonistul Tiberiu Uşeriu, câştigătorul cursei de 566 km de la Cercul Arctic, Canada, 2016
Ultra-maratonistul Tiberiu Uşeriu, câştigătorul cursei de 566 km de la Cercul Arctic, Canada, 2016 (facebook)

„A fost mai mult decât o competiţie: a fost confruntarea pe viaţă şi pe moarte cu trecutul, prezentul şi viitorul meu. Acolo mi-am spus mie însumi lucruri de o sinceritate brutală şi am făcut ceva ce nu mai făcusem nicăieri, niciodată: am stat de vorbă cu Dumnezeu. Acolo am murit şi am renăscut de tot atâtea ori.

Acolo, în deşertul alb mi-am recapitulat greşelile, m-am iertat cu totul, mi-am găsit repere noi. A fost cel mai bun loc în care puteam fi radical, fiindcă totul era atât de extrem, încât mă îndemna să-mi stabilesc alte coordonate în viaţă”.

Aşa începe unul dintre cele mai dramatice capitole ale cărţii lui Tibi Uşeriu, „Fluturii mov”, unde el explică ce înseamnă parcurgerea a 566 de km, prin pustietatea de gheaţă, aflată la capătul lumii, scrie pressone.

”Trebuie să fii nebun să te întorci acolo, după ce ai făcut cunoştinţă cu iadul”, spunea Tibi în martie anul trecut, imediat ce s-a întors acasă, în Tăşuleasa. Şi totuşi, el este primul om care câştigă a doua oară o astfel de competiţie. Puteţi citi mai mult pe pressone.ro.

Update 16 martie. Tibi a parcurs în 6 zile peste 490 de kilometri, din cei 566, dar, din cauza gerului cumplit, se confruntă, ca şi anul trecut, cu degerături la picioare. Într-o înregistrare telefonică, transmisă pe Facebook, Tibi spune că doctorul i-a administrat antibiotice, pentru că rănile s-au infectat. Sfătuit de medic să renunţe, Tibi nici nu se gândeşte. A parcurs ultimii 80 de kilometri fără să mănânce sau să bea pentru că era imposibil să scoată ceva din bagaj fără ca acesta să nu îngheţe instantaneu.

Tiberiu Uşeriu spre finalul Ultramaratonului de la Cercul Polar, 2016
Tiberiu Uşeriu spre finalul Ultramaratonului de la Cercul Polar, 2016 (facebook)

„Tibi a avut o noapte catastrofală, poate cea mai grea noapte prin care a trecut el vreodată la un concurs. Imaginaţia nu e capabilă să cuprindă duritatea cursei. Gândurile voastre şi energia voastră l-au ajutat să treacă cumva peste această noapte. A reuşit să rămână lucid până când a răsărit soarele, iar când s-a făcut un strop mai cald (în traducere - 20°) a reuşit să doarmă puţin pe marginea drumului îngheţat şi şi-a revenit”, anunţă reprezentanţii asociaţiei Tăşuleasa Social, organizaţie care implică tinerii în activităţi ale comunităţii (împăduriri, mers pe munte, etc), din care face parte Tibi Uşeriu şi care îi ţine la curent pe fanii maratonistului cu informaţii recente.

Aflată la ediţia a 9-a, competiţia are loc la Cercul Polar canadian, între Yukon şi Ţinuturile de Nord-Vest. Cursa, începută din Eagle Plains (Yukon), pe 10 martie, cu primii 193 de km până la Fort McPherson (NWT), va avea linia de finish pe ţărmurile Oceanului Arctic, la Tuktoyaktuk (NWT). Competiţia se va încheia sâmbătă, 18 martie.

Startul competiţiei, a fost dat în Whitehouse, Canada, unde românul a pornit alături de alţi 23 de concurenţi din 12 ţări, printre care Canada, Japonia, Spania, Anglia, Noua Zeelandă.

În acest moment au mai rămas 9 concurenţi, dintre care, scoţianul Roddy Riddle, se află pe locul doi, cu 6 km în urma lui Tibi.

Bistriţeanul a câştigat, în 19 martie 2016, maratonul 6633 Ultra Arctic, după ce a parcurs, într-o săptămână, 566 kilometri pe un teren îngheţat, înfruntând temperaturi extreme. Ultramaratonul de la Cercul Polar a debutat în 11 martie, printre cei 12 concurenţi numărându-se trei români: Tibi Uşeriu, Vlad Tănase şi Andrei Roşu.

Anul acesta Tibi Uşeriu se întoarce la startul maratonul pentru a-şi apăra titlul de campion vrând să doboare recordul stabilit în 2007 de Mimi Anderson care a parcurs cei 566 de km în 143 de ore şi 25 de minute.

În vârstă de 42 de ani, cel mai dur sportiv al României are un trecut tumultuos. Recunoaşte în cartea sa, ”27 de paşi”, că a avut o tinereţe petrecută după gratii, într-o închisoare de maximă siguranţă din Germania, de unde nu a reuşit nimeni să evadeze.

“Lumea mă ştie drept alergător de anduranţă. Ce nu ştie însă e povestea vieţii mele paralele. Am fost pe rând slugă la ciobani pe Bârgaie, porcar în armata română, azilant politic în Berlin, pizzer într-un restaurant italian, bodyguard la un interlop sârb, martor într-o galerie de alba-neagra Gran Canaria şi autor de jafuri armate. Am evadat din două închisori europene dar nu şi din a treia. Vânat prin Interpol am devenit client al unei puşcării de maximă securitate. Drept urmare, timp de aproape 10 ani am lipsit de la apel din propria tinereţe, închis complet singur între patru ziduri albe, foarte groase. Cei care au auzit de mine după ce am câştigat 6633 Atlantic Ultra vor descoperi în această carte povestea mea aşa cum nu o ştie nimeni şi n-a auzit-o nimeni niciodată. La fel şi cei care, fără a mă fi întrebat înainte, m-au ales ca subiect al examenului de capacitate la limba română” îşi începe Tibi Uşeriu mărturisirile din cartea “27 de paşi”.

Abia după patru ani de temniţă au început să vină regretele adevărate. „Prima dată visam răzbunare şi visam o nouă evadare. Asta am visat în primii ani de detenţie şi mi-a fost foarte greu ca să regret ceva, pentru că eu trăiam în bula mea şi asta speram să fac mai departe. Dar după patru-cinci ani de zile mi-am dat seama că trebuie să fac altceva şi asta m-a ajutat foarte mult. Am început să meditez, am început să mă autoeduc şi să îmi dau seama că viaţa e alta şi că trebuie să fac alt pas mai departe", a spus Uşeriu la lansare.

Lansarea cărţii a venit cu trei săptămâni înainte ca Tibi Uşeriu să ia din nou startul la maratonul arctic, pentru a-şi apăra titlul de campion.