Românii se mobilizează: Petiţie online împotriva "mutilării" Legilor Justiţiei

Propunerile de modificare a legilor justiţiei reconfirmă intenţia de a implementa OUG 13 sub o altă formă, în interesul şi la comanda lui Liviu Dragnea, şi în total dispreţ faţă de sute de mii de cetăţeni care au protestat în stradă din luna februarie încoace, transmit iniţiatorii petiţiei.
Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Indignaţi de propunerile de modificare a legilor Justiţiei lansate de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, românii nu s-au rezumat la a ieşi cu miile în stradă la proteste ci, mai nou, au lansat şi o petiţie online prin care-şi exprimă dezacordul faţă de respectivele propuneri şi sprijinul ferm faţă de continuarea luptei împotriva corupţiei.

"Cinstea şi corectitudinea trebuie să fie valorile unei ţări membre UE, şi nu subjugarea justiţiei pentru a scăpa de puşcărie politicienii vinovaţi de furt sau corupţie. Noi, semnatarii acestei petiţii sprijinim ferm continuarea luptei împotriva corupţiei, neintroducerea unui prag valoric la abuzul în serviciu şi recuperarea prejudiciului de la cei vinovaţi de furt din banul public", scriu iniţiatorii petiţiei, grupul Rezistenţa.

Grupul Rezistenţa reaminteşte în textul petiţiei că "de la instalarea sa în funcţie, prioritatea numărul 1 a actualului guvern este favorizarea corupţiei şi susţinerea intereselor anumitor politicieni şi oameni de afaceri condamnaţi sau urmăriţi penal" şi transmite că politizarea justiţiei ar contraveni grav principiului separării puterilor în stat într-o democraţie fragilă cum este România şi valorilor europene, în general.

"Cele mai grave modificări propuse de Ministerul Justiţiei sunt următoarele:

  1. Trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea Ministerului Justiţiei;
  2. Excluderea Preşedintelui din procedura de numire a şefilor MP (Parchet), DNA şi DIICOT;
  3. Constituirea la Parchetul General a unei direcţii speciale pentru infracţiunile comise de magistraţi, faptele de corupţie comise de magistraţi ieşind astfel din competenţa DNA;
  4. Posibilitatea ca Procurorul- şef să infirme un act al procurorului din subordine nu numai pe chestiuni de legalitate, ci şi pe fond, fiind astfel ştirbită independenţa decizională a procurorilor, stabilită în lege în 2005", reamintesc iniţiatorii petiţiei.